Svijet
INVESTITORI ZABRINUTI

Srbija kasni sa svim reformama
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Vijeće stranih ulagača u Srbiju dalo je 2017. godine 459 preporuka, za razliku od 413, koliko ih je bilo u 2016.

Strani investitori inzistiraju na tome da Srbija mora nastaviti put k članstvu u EU i modernizirati državnu upravu i zakonodavstvo, posebice u području porezne politike. Nedavna procjena reformi sugerira da Beograd zaostaje, stoji u izvješću Euractiv Srbije.

Jana Mihajlova, predsjedateljica Vijeća stranih ulagača (FIC) u Srbiji i direktorica tvrtke Nestle Adriatic, izjavila je prošlog tjedna kako je srbijanska vlada prošle godine postigla dobre makroekonomske rezultate, no naglasila je kako je poticanje gospodarskog rasta i dalje ključno. Mihajlova je kazala na predstavljanju “Bijele knjige” u Srbiji kako je važno da vlada nastavi pregovore o članstvu s Bruxellesom i koristiti ga kao okvir za poboljšanje uvjeta poslovanja, zakona i provedbe. Tri ključne stvari koje FIC očekuje od vlade čine stvaranje jačeg gospodarskog rasta, osiguravajući fiskalnu konsolidaciju, unaprjeđivanje i provedbu zakona te kontinuirano usklađivanje zakona s EU standardima, rekla je Mihajlova.

Zajednička radna skupina predstavnika Vlade i FIC-a ima za cilj pomoći ubrzanju reformi usmjerenih na brže usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, što je ključni dio kandidature za članstvo u EU. Najveći napredak u protekloj godini ostvaren je u građevinskom sektoru koji je postigao najvišu prosječnu ocjenu od 2,13. Zaštita korisnika financijskih usluga također ima rezultata i postignut je napredak u području prijevoza i duhanske industrije.

Sektori su rangirani na ljestvici od 3 do 1. Nastojanja u borbi protiv sive ekonomije ocijenjena su sa skomnih 1,55. Od listopada 2016. do listopada 2017. godine postignut je najmanji napredak u korporativnom zakonu, porezu na dobit, restituciju i standardima kvalitete proizvodnje mlijeka, koji su svi označeni s “1”.

Vijeće je obilježilo 63 sektora i ukupno šest polja. Godine 2017. dalo je 459 preporuka, za razliku od 413 u 2016. godini, dok je prosječna ocjena 2017. godine iznosila 1,37, za razliku od 1,39 u 2016. godini.

Prosječno vrijeme čekanja za napredak u provedbi preporuka FIC-a u 2017. godini iznosi 3,45 godina, za razliku od 3,10 godina 2016. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako je vlada posvećena stvaranju povoljnog poslovnog okruženja kako bi privukla ulagače, ali i omogućila poduzetnicima koji su već poslovali u Srbiji kako bi bili zadovoljni i kako bi nastavili ulagati. Brnabić je najavila da će se nacrt zakona o parafiskalnim pristojbama, na što se tvrtke često žale, uskoro naći na javnoj raspravi, u cilju uspostavljanja kontrole nad prikupljanjem brojnih naknada i poreza, što je važno i za poslovnu zajednicu i za vladu.

Također je najavila reformu Porezne uprave, koja će zadržati samo svoju osnovnu operaciju, dok će ostale biti razdvojene. Velika pažnja poklanja se i jačanju inspekcijskog mehanizma.

Srbijanski je čelnik istaknuo kako će jedan od stupova reforme u idućem razdoblju biti vladavina zakona, uključujući učinkovitiji pravosudni sustav za gospodarstvo i opću populaciju.

Vuk TEŠIJA
ULOŽENO VIŠE OD 34 MILIJARDE EURA

Bijela knjiga za 2017. godinu sadrži analize 18 zakona i podzakonskih akata te 24 pisane inicijative za izmjene i dopune postojećih propisa. FIC okuplja više od 130 tvrtki, od kojih je 74 posto iz EU-a. Članovi Vijeća zapošljavaju oko 100.000 ljudi i čine oko 25 posto ukupnog izvoza Srbije. Te su tvrtke do sada uložile više od 34 milijarde eura u Srbiju.

Najčitanije iz rubrike