Osijek
MUKE U SVAČIĆEVOJ

Rampa ostala spuštena, policajac stao na prugu i propuštao automobile
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Hrvatske željeznice 20. listopada izvodile su radove upravo na ovom pružnom prijelazu, ali očito nisu urodili plodom

Pružni prijelaz u Svačićevoj ulici i dalje je velika opasnost za sve vozače koji se onuda kreću. Rampa se ondje spuštala i kada vlak ne ide, a onda je uporno ostajala u zraku i kada bi vlak išao prugom. Jučer je rampa opet ostala spuštena.

- Išla sam oko 8 sati Svačićevom od Divaltove prema Vukovarskoj ulici. Rampa je bila spuštena, a svjetla na znaku ispred pruge svjetlila su svom silinom. Stvorila se takva gužva da se više nije moglo skrenuti iz Divaltove ulice u Svačićevu. Odjednom je na samu prugu stao policajac i pokazivao vozačima da obiđu spuštenu rampu. Tako smo se nekako izvukli iz Svačićeve, jer je drugi policajac stao na Vukovarskoj ulici zbog goleme kolone koja se protezala od Ulice cara Hadrijana do Vukovarske s druge strane - ispričala nam je Osječanka Z.R. (osobni podaci poznati redakciji).

Od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, doznajemo da je policija odmah o ponovljenom problemu s rampom obavijestila Hrvatske željeznice.

Zbog radova na kružnom toku na raskrižju Divaltove, Trpimirove i Gacke ulice velik se dio prometa koji je prometovao onuda preusmjeren na Svačićevu koja je i bez dodatnog zastoja zbog problema na pružnom prijelazu, opterećena do krajnjih granica. 

U listopadu su Hrvatske željeznice počele s radovima na pružnim prijelazima u Osijeku i prigradskim naseljima pa je i željezničko-cestovni promet u Ulici Petra Svačića bio na redu za popravke 20. listopada. Očito ti radovi nisu urodili plodom, a o svim problemima na prijelazu obaviješten je i Grad Osijek koji se od početka uključio u problematiku pokušavajući riješiti stvar.

- Kada se rampa prvi put nije podignula na istom mjestu, prije otprilike mjesec dana, Grad je odmah reagirao i gradonačelnik je uputio dopis HŽ-u u kojem ih je upozorio na to što se dogodilo te tražio njihovo očitovanje. U istom dopisu gradonačelnik je zatražio da se provjere svi pružni prijelazi i pripadajuća signalizacija na području Grada Osijeka, no ni danas nismo dobili nikakav odgovor. Neispravna signalizacija na pružnim prijelazima izuzetno je opasna za sigurnost građana bilo gdje, a pogotovo na pružnom prijelazu u Svačićevoj ulici koja je jedna od najfrekventnijih u gradu. Nedavno smo iz medija saznali da HŽ nešto radi na tom, ali i drugim pružnim prijelazima, ali očito je da nisu uklonili problem, jer se ista stvar i dalje ponavlja. Nakon ovog najnovijeg slučaja poslali smo požurnicu HŽ-u da se očituju na naš dopis - kazao je Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Sandra LACIĆ
HŽ: UREĐAJ JE POPRAVLJEN

Kako doznajemo iz HŽ-a rampa je ostala spuštena zbog smetnji na uređaju.

- Zbog smetnji na uređaju za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza u Svačićevoj ulici u Osijeku isti je kratkotrajno ostao uključen i izazvao privremeni zastoj u cestovnom prometu. Stanje sigurnosti nije bilo upitno, jer se prijelaz normalno uključivao za sve vožnje vlakova. Uređaj je ubrzo doveden u redovno stanje, te je željeznički i cestovni promet nastavio normalno teći – doznajemo iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Najčitanije iz rubrike