Mozaik
POČINJE 15. ZAGREB FILM FESTIVAL

Nikad više društveno angažiranih naslova
Objavljeno 11. studenog, 2017.

Na Zagreb Film Festivalu u utrci za Zlatna kolica nalazi se 13 dugometražnih, 10 međunarodnih kratkometražnih i 10 domaćih kratkih filmova u programu Kockice. Urušavanje demokratskih prava okosnica je glavnog natjecateljskog programa. U Zagreb stižu Alexandros Avranas, Eleni Roussinou, Xavier Legrand, Ali Asgari, Spencer Hunt i James Watkins.

– Primjetan je nikad veći broj društveno angažiranih naslova, što pokazuje da je situacija u svijetu takva da se autori odlučuju za teme koje ukazuju na aktualno urušavanje različitih demokratskih prava koje često uzimamo zdravo za gotovo, ali i da smo se pri odabiru filmova vodili željom da zagrebačkoj publici prikažemo filmove čije su teme itekako relevantne i kod nas – rekao je Boris T. Matić za portal Scena.hr.

Na konferenciji za medije u kinu Europa predstavljen je program 15. Zagreb Film Festivala koji će se održavati u Zagrebu od 11. do 19. studenoga 2017. u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni te dvorani Müller kina Europa. Festivalski natjecateljski program i popratne programe na konferenciji su predstavili Boris T. Matić, direktor festivala, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Lana Matić, producentica i Sanja Milinović.

– Temom LGBT ljubavi bavi se uzbudljiva drama “Božja zemlja”, smještena u ruralnu Englesku koju su kritičari već proglasili jorkširskim “Brokeback Mountainom”. Redatelj Frances Lee za ovaj film nagrađen je Posebnom nagradom žirija za režiju na Sundanceu. Debitant Ali Asgari, kojeg već uspoređuju s velikim A. Farhadijem, u svom filmu “Nestanak” bavi se temom zabrane pobačaja. Izazovima života ilegalnih imigranata bavi se danski film “Zavodnik” redatelja Milada Alamija, dok film australskog redatelja Jeffreyja Walkera, “Ali se ženi”, na duhovit način progovara o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i srazu s islamskom tradicijom, a odnosom prema životinjama singapurski kandidat za Oscara “Pop Aye”. Ovaj neobični film ceste s čovjekom i slonom u glavnim ulogama nagrađen je Posebnom nagradom žirija za scenarij na Sundanceu – dodao je Matić. ZFF će službeno otvoriti “Božanski red”, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. U maniri lakonotne drame redateljica Petra Volpe pokazuje kako su mirne seoske kućanice postale sufražetkinje odlučne u svojoj borbi za pravo koje im je puno duže uskraćivano nego u ostatku Europe. Apsurdom kulture militarizma bavi se moćni (post)ratni film “Fokstrot” Samuela Maoza, nagrađen u Veneciji Velikom nagradom žirija. Njegov prvi vrlo zapaženi i nagrađivani film “Libanon” na 7. ZFF-u osvojio je posebno priznanje žirija. U glavnom programu prikazujemo i film “Parižanka” Léonor Serraille za koji je nagrađena Zlatnom kamerom u programu Izvjestan pogled u Cannesu čime je postala tek druga ženska dobitnica te prestižne nagrade. O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: Peter Brosens, redatelj, Peter Rommel, producent, i Lana Barić, glumica. O najboljim filmovima iz međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice odlučivat će žiri u sastavu: Saša Ban, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Kockica, Alejo Franzetti, redatelj, i Ctlin Cristuiu, montažer. T.K.

Situacija u svijetu je takva da se autori odlučuju za teme koje ukazuju na aktualno urušavanje demokratskih prava

Najčitanije iz rubrike