Novosti
NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA

Minimalna studentska satnica 20 kuna, plaća do 15. u mjesecu
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Preko studentskog servisa od iduće godine moći će se zaposliti i izvanredni studenti, minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu. Novosti su to iz nacrta novog zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se od 9. studenoga nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je još početkom veljače ove godine oformilo Radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga zakona, koja je trebala napraviti drastične izmjene Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovnih studenata iz davne 1996. godine. Novi zakon tako bi trebao donijeti jasnije definicije statusa redovnog studenta na tržištu rada, kao i veće obveze posrednika i naručitelja poslova.

Prije svega, treba napomenuti da će na najvećem dobitku biti upravo studenti. Stoga će se, kao što je najavljeno, proširivanjem definicije redovitog studenta dati velika prilika za rad izvanrednim studentima, kojih u Hrvatskoj ima oko 44 tisuće, jer će tada pripadati u široku skupinu “studenata koji nisu u radnom odnosu”. To znači da će pri zaposlenju imati jednaka prava poput redovitih studenata pa će i njihov pronalazak posla biti posredovan studentskim servisima ili visokim učilištima, a rad oporezivan u skladu s jedinstvenim poreznim propisima. Svi studenti imat će i veće mogućnosti za dobivanje posla, tako će se putem posrednika moći zaposliti studenti koji su u prošloj akademskoj godini ostvarili najmanje 1 ECTS bod, ali i svi oni koji do kraja upisane akademske godine žele raditi, iako su ranije završili studij. Uz uključivanje izvanrednih studenata, možda i najvažnija komponenta predstavljenog nacrta jest uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova koja će se izračunavati dijeljenjem minimalne hrvatske brutoplaće sa 160, čime se dobiva 20-ak kuna po satu.

Posrednici, odnosno studentski centri i visoka učilišta koja studentima omogućavaju zapošljavanje, bit će strogo regulirani novim zakonom. Tako će sve institucije morati dobiti odobrenje djelatnosti posredovanja, a imat će znatno veće obveze prema studentima, jer će morati objaviti opće uvjete poslovanja, omogućiti osiguranje za slučaj ozljede na radu ili profesionalne bolesti, ali i osigurati pravnu pomoć i zaštitu kod potraživanja naknade za obavljeni posao.

S druge strane naručitelji poslova, odnosno poslodavci, morat će voditi evidenciju o studentima na radu, pa te podatke redovno dostavljati posredniku i inspektoratu rada. Naposljetku, s ciljem zaštite studenata i radnika, predloženo je da poslodavci ne mogu otkazati ugovor o radu radnicima iz poslovno uvjetovanih razloga za poslove koje obavljaju studenti, a neće biti u mogućnosti niti sklapati ugovore sa studentima ako su u posljednjih šest mjeseci radniku otkazali ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga.

Marko MANDIĆ
ZAŠTITITI PRAVA STUDENATA

Zakonom o obavljanju studentskih poslova želi se zaštititi prava studenata, proširiti mogućnost rada na sve studente koji nisu u radnom odnosu te onemogućiti zloporaba poslova preko studentskog ugovora i studentskog servisa, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Tim zakonom, istaknula je, mogućnost rada proširuje se na sve studente koji nisu u radnom odnosu. “U tom kontekstu treba uzeti u obzir da se ovim zakonom uređuje i sustav prikupljanja informacija i transparentnost i na taj se način onda onemogućava zloporaba ovog statusa, odnosno poslova preko studentskog ugovora i studentskog servisa”.