Osijek
SEZONA JE SPREMANJA ZIMNICE

Čepinski i futoški kupus najbolji su za kiseljenje
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Dođete li ovih dana na tržnicu s njezine južne strane, nećete moći izbjeći nepregledne količine kupusa. Bilo da tražite čepinski, vrstu kupusa “bravo” ili čak i futoški, nećete pogriješiti dođete li upravo na gornjogradsku tržnicu, gdje prodavači ovih dana zadovoljno trljaju ruke zbog kupaca koji se pripremaju za kiseljenje.

- Imamo pravi futoški kupus i taj nekako najbolje ide, ljudi ga najviše vole. Isto tako u ponudi je i čepinski kupus, koji je također vrlo tražen i 'bravo' kupus, on je nešto tvrđi. Inače, prodajemo ga u vreći od 20 kilograma, a cijena je dvije i pol kune, neovisno o vrsti, s tim da je ovaj 'bravo' pakiran u vreću od oko 28 kilograma - pojasnio je prodavač Zdravko J. iz OPG-a Mehmed Čavalić, koji ovih dana ima pune ruke posla.

Kaže kako je prodaja ipak najviše išla uoči i odmah nakon Svih svetih, no i sad ima dosta kupaca, i to svih generacija. Rjeđe kupuju mladi, a i ako dođu, prodavač Zdravko u šali kaže da su oni tek "nosači", a vrstu i količinu određuju starije generacije.

- Mlađi obično kupuju po glavicu-dvije, vjerojatno za pripremu ručka, dok stariji još uvijek imaju naviku kiseljenja kupusa. Inače, tražene su sve vrste, jer znate kako kaže izreka: netko voli crnke, a netko plavuše - kroz smijeh kaže naš sugovornik. Inače, i ostali prodavači zadovoljni su ovosezonskom prodajom kupusa i zanimljivo je da je cijena kupusa u vrećama na cijeloj tržnici jednaka, dok se kilogram po glavici pojedinačno prodaje za četiri odnosno za pet kuna.

Inače, od ostale ponude tu je cvjetača po osam kuna za kilogram, koliko stoji i kilogram kelja. Cvjetača se prodaje za pet do šest kuna, vezica mladog luka za deset, dok je još uvijek tražena paprika šest kuna po kilogramu.

Marija MIHELIĆ
Zeleni četvrtak: Mekinje svih vrsta

Posudice pune mekinja mamile su jučer posjetitelje na Zelenom četvrtku gdje ih je predstavio Neven Hrastić iz OPG-a Siladi.

- Imamo mekinje od svih vrsta žitarica - ražene, pšenične, pirove, heljdine i zobene. U posljednje vrijeme promovira se zdrava hrana, pa je sve više ljudi zainteresirano za ovu vrstu prehrane. Mogu se pripremiti u jogurtu, što je najčešće, ali od mekinja se prave i peciva, puding, palačinke i brojne druge slastice - poručio je Hrastić.

Možda ste propustili...

SJEDNICA HRVATSKOG STUDENTSKOG ZBORA

Novi predsjednik Stjepan Ćurčić

KLINIKA ZA OTORINOLARINGOLOGIJU I KIRURGIJU GLAVE I VRATA

Nakon operacije diodnim laserom pacijenti mogukući već isti ili sljedeći dan

RADIONICE NA VODENICI USUSRET ADVENTU

Izrada božićnih i novogodišnjih ukrasa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas