Regija
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Beli Manastir u prošlosti i danas
Objavljeno 10. studenog, 2017.

BELI MANASTIR

Beli Manastir - nekada... i danas, naziv je izložbe starih fotografija jedinog baranjskog grada, postavljene u izložbenom prostoru Centra za kulturu Grada Belog Manastira.

Ideja iz 2003.

Sudeći prema velikom broju nazočnih na otvorenju te interesu za požutjele fotografije, s pravom se može reći kako nije riječ o običnoj izložbi, prigodno pripremljenoj u povodu Dana grada. Stotinjak starih fotografija zapravo predstavlja bližu povijest te svojevrsnu kulturnu baštinu Belog Manastira, pa bi ih svi Belomanastirci zasigurno trebali vidjeti. Kroz njih se, s jedne strane, vidi koliko je toga sagrađeno i koliko je grad promijenio svoju vizuru. S druge, pak, strane, jasno su uočljivi dijelovi grada, točnije građevine, koje su iste kao i prije više od pola stoljeća, ali u znatno lošijem stanju.

- Ideja se rodila još 2003. godine kada smo s Hrvatskim filmskim savezom ušli u megaprojekt otkrivanja kulturnog blaga na cijelom prostoru Hrvatske. Tijekom radionice koju smo organizirali u Zmajevcu obilazili smo Baranju i zaključili kako bi bilo dobro istražiti stare fotografije i kroz njih saznati nešto više o bližoj baranjskoj povijesti. Dvije godina poslije počeli smo prikupljanje, što je bila prva faza svega ovoga. Druga je uslijedila 2010. godine, a treća sada - istaknuo je prilikom otvorenja izložbe Deže Kučera, predsjednik Foto-kino kluba Baranja film, uz pomoć Centra za kulturu, organizatora izložbe. Naglašava kako fotografije obuhvaćaju razdoblje od 1905. godine do 80-ih godina prošlog stoljeća, a izložene su prema zamišljenoj putanji kretanja od dolaska u Beli Manastir prema gradskom središtu i dalje. Uz veći dio starih fotografija organizatori su postavili nove, kako bi posjetitelji mogli usporediti izgled grada nekada i sada.

Nastavljaju skupljanje

Mlađa populacija, tako, može saznati kako je gradsko središte izgledalo nekada, kako se igrao hokej na Langovoj bari ili održavao Slet na stadionu. Na fotografijama se vidi gradnja naselja u današnjoj Stepinčevoj ulici, slavoluk preko Trga slobode te izgled ulice dok još nisu postojale tamošnje zgrade. Isto tako, jasno je vidljiv stari mlin, ali i tvornica salama (u današnjoj beljskoj mljekari).

- Neke su fotografije bile u strašno lošem stanju, pa smo ih morali restaurirati, obrađivati različitim tehnikama i povećavati koliko je to bilo moguće - priča Kučera, dodajući kako su se tijekom prikupljanja sa svačim susretali. Neki su kolekcionari jednostavno odbili ustupiti fotografije, neki su ih htjeli dobro unovčiti i slično. Dakako da je bilo onih koji su ih rado ustupili. Upravo zbog njih FKK i Centar za kulturu uspjeli su organizirati izložbu koja će otvorena biti do kraja mjeseca. Krajnji je cilj cijelog projekta izrada fotomonografije, koja je za sada, ipak, samo - misaona imenica.

- Izrada takve fotomonografije kruna je grafičarske tehnologije. Dio posla svrstava se u kategoriju ručnog rada, pa stoga poprilično košta. No, ne isključujemo mogućnost da je jednog dana izradimo, budući da je riječ o reprezentativnom dokumentu s kakvim bi se svaki grad mogao hvaliti - kaže Kučera, podvlačeći kako će nastaviti prikupljanje starih belomanastirskih fotografija.

Ivica GETTO
Najstarija fotografija iz 1905.

Najstarija fotografija, koja datira iz 1905. godine, nastala je na željezničkom kolodvoru. Na njoj je zgrada koje više nema, smještena uz postojeći objekt željezničkog kolodvora. Kučera nije sa sigurnošću mogao reći o kakvom je objektu riječ, a pretpostavke kažu da je tamo bila svojevrsna policijska postaja - žandarmerija. Nema mnogo fotografija središta grada od prije Drugog svjetskog rata, a Kučera to objašnjava činjenicom kako je prije gradsko središte bilo sjevernije, kod katoličke crkve.

Možda ste propustili...

GRADSKO VIJEĆE USVOJILO UMANJENJE VRIJEDNOSTI BODA

Manja osnovica za komunalnu naknadu

EU DAJE NOVAC ZA 224 HRVATSKE OPĆINE I GRADA

Wifi hotspotovi Babinoj Gredi, Županji, Cerni...

ZIMSKA RADOST ZA SVE UZRASTE

Otvoreno klizalište u središtu Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO S NEKRETNINOM KOJU NASLJEDNIK NE ŽELI

Kuću s teretom nasljednik neće pa pripadne zajednici

2

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

3

MARINA BUDIMIR ODGOVORILA HDZ-U:

Cilj im je srušiti mene kao iločku gradonačelnicu