Ekonomija
HUP: “RAVNOTEŽA ŽIVOTA I RADA – MIT ILI STVARNOST?”

Nezaposlenost žena u Europi 11,6% viša u odnosu na muškarce
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Regionalni ured Hrvatske udruge poslodavaca Osijek jučer (9. studenoga) organizirao je radionicu “Ravnoteža života i rada – mit ili stvarnost?”, na kojoj su zainteresiranim poslodavcima stručni predavači iznijeli stavove i iskustva članica Europske unije o usklađivanju radnog i obiteljskog života te rodne ravnopravnosti na tržištu rada. Naime, radionica je organizirana u okviru provedbe projekta “Balance”, u kojemu udruge poslodavaca zemalja istočne Europe – Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, na čelu sa Slovenijom – posljednje dvije godine razmjenjuju iskustva, jačaju povezanost socijalnih partnera i njihovih članova te na nacionalnim razinama analiziraju zakone, izrađuju izvješća i naposljetku predlažu mjere za poboljšanje prava radnika. Moderator radionice, ujedno i pravni savjetnik HUP-ova regionalnog ureda u Osijeku, Ivan Sarić, istaknuo je da se takva radionica u rujnu održala u Zagrebu, a zbog svog edukativnog i informativnog karaktera članovi Kluba HUP Osijek HR prepoznali su njezinu važnost i za poslodavce istočne Hrvatske.

Sandra Radaković, voditeljica projekta “Balance”, iz Odjela za politike EU i međunarodne poslove, predstavila je ovu međunarodnu suradnju kao prvi korak k poboljšanju ravnoteže privatnog i poslovnog života, ali i razbijanju stereotipa o “tipično” muškim ili ženskim poslovima i studijima. Prije daljnjih predstavljanja iskustava i poticanja diskusije među prisutnim poslodavcima Biserka Sladović, savjetnica iz Odjela za politike EU i međunarodne poslove, predstavila je stavove Europske komisije, ali i iznijela zabrinjavajuće podatke da je unatoč svim regulativama stopa nezaposlenosti žena u Europi 11,6 % viša od stope nezaposlenosti muškaraca, a upravo zbog te razlike stvaraju se gospodarski gubitci od 370 milijardi eura godišnje. M.Mandić

Najbolji primjeri ravnoteže dolaze iz skandinavskih zemalja

- Osobno ne vjerujem u ravnotežu privatnog i poslovnog u današnjem, modernom svijetu, ali bolje regulative i zakoni zasigurno mogu omogućiti roditeljima, a pogotovo samohranima, fleksibilnije radno vrijeme i bolje radne uvjete, zbog kojih će napredovati u karijeri - rekla je Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale HUP-a, naglasivši da, kao i uvijek, najbolji primjeri ravnoteže i rodne ravnopravnosti dolaze iz skandinavskih zemalja te Njemačke i Velike Britanije.