Tehno
INTERNET

Home exchange koncept: Tehnologija u službi odmora
Objavljeno 10. studenog, 2017.
Osim klasičnog, postoji i alternativni način odabira smještaja, a brojne su mogućnosti na raspolaganju

Kada razmišljamo o godišnjem odmoru, bilo o vikend-destinaciji ili tjedan dana zimovanja, velika je stavka smještaj, a osim klasičnog hotelskog smještaja, apartmanskog najma preko nekog od popularnog portala, postoji i alternativni način odabira smještaja u vlastitoj kombinaciji, danas su brojne mogućnosti na raspolaganju.

Jedan od novijih načina kod nas je i zamjena nekretnine s nekom drugom nekretninom tzv. home exchange koncept. Zamjene nekretnine za besplatan boravak negdje u svijetu po principu “ja kod tebe, ti kod mene.”

Zamjenom svog stana ili druge nekretnine vi kod nekoga boravite besplatno, dakle trošak smještaja je 0 kuna. Jer taj netko doći će kod vas, sve je stvar dogovora. Jednom kada se učlanite, imate neograničen broj zamjena diljem svijeta, točnije s više od 65.000 nekretnina. U svijetu je ovaj model sharing ekonomije, tzv.ekonomije dijeljenja, na vrlo visokom nivou i sve je više onih koji dijele ono što posjeduju u zamjenu za nešto, pa tako i za odmor.

Ima potencijala

S nama oduševljenje potencijalom dijeli regionalna predstavnica za HomeExchange.com, Rujana Lukač, s kojom smo porazgovarali o home exchange konceptu.

“Hrvatska ima jako puno potencijala, cijela Hrvatska, cijele godine. Osobno se nadam da će sjajan tim koji trenutno radi na promoviraju Slavonije i uspjeti u tome i da ste vi ta sljedeća atraktivna destinacija. U Hrvatskoj moramo razmišljati o cjelogodišnjem turizmu i širokoj ponudi koja se ne veže samo uz more, sunce i ljetne mjesece. Ako netko zamijeni svoju vikendicu onda kada nije sezona, recimo u kasno proljeće, ranu jesen, ti će gosti dignuti cijelu lokalnu zajednicu. Restorani, muzeji, izletišta, sve će imati zbog koga držati otvorena vrata i novac će ići u blagajnu. Sezona će tako ili ranije početi ili kasnije završiti. Kada sam ja davala svoju kuću na moru u zamjenu, gosti su na Hvaru bili i krajem listopada i u ožujku. Boravili su kod mene besplatno, a ja sam k njima išla onda kada meni odgovara. Uz to zaboravljamo da nemaju sve nacije praznike kada i mi. Neki imaju i u studenom tjedan dana, i u proljeće deset dana, ne vole se svi gužvati onda kada je top-sezona. Vikend-zamjene unutar same Hrvatske također su odličan izbor i za nas domaće. Zašto netko ne bi proveo vikend u Slavoniji, uživao u okusima, mirisima i doživljajima kraja, a taj drugi otišao kod njega na more za vikend. Na ovaj način možemo sami sebi puniti goste, a gdje su tek oni međunarodni. Kada razgovaram s ljudima o tome bismo li dali svoju nekretninu za zamjenu, prvo nevoljko klimaju glavom, a onda kada im objasnim sve benefite, za njih, za njihovu obitelj, djecu ili prijatelje i o čemu se zapravo tu radi, mnogi se odluče zamijeniti se i poslije su mi jako zahvalni što sam im otvorila vrata u svijet zamjene. Nije lako tradicionalna uvjerenja da se u stan ili nekretninu osim obitelji ili prijatelja ne pušta nitko mijenjati, ali na tome radimo da pokažemo da se može i da to nije nikakav problem jer članovi koji dolaze u tvoj dom ili vikendicu itekako paze u kojem stanju ju ostavljaju jer i vi ćete ići u njihov dom, a s obzirom na toliko razmijenjenih poruka oko dogovora imat ćete osjećaj kao da idete kod nekih prijatelja i rodbine. Do sada sam imala 16 zamjena diljem svijeta i svaki put, ali baš svaki put imala sam osjećaj kao da idemo k poznatima. Tako sam bila primljena, a tako sam se i osjećala. Posljednja mi je zamjena bila na Šri Lanki u siječnju ove godine, gdje sam bila gošća kod Engleskinje Sally. To mjesto gdje je bila kuća, ta priroda, njezine priče i doživljaji ni jedna agencija mi to ne bi mogla omogućiti. Uz to, smještaj je bio 0 kuna. Za poželjeti.”

Svjetske destinacije

Osim Rujane još je više od 400 onih u Hrvatskoj koji oduševljeno koriste ovaj koncept zamjene za besplatan boravak u svijetu. Zamjenom doma tako su bračni par Dunja Dean Tomičić i Tomica Tomčić već bili na lijepim svjetskim destinacijama. Svoje doživljaje i nevjerojatne priče podijelili su s nama.

“Boraveći u ljeto 2012.u gradu Oviedu u posjetu prijateljici našla sam se u društvu Španjolaca koji su pričali o svojim iskustvima s HomeExchangeom. Tada sam prvi put uopće čula da postoji mreža koja omogućuje takav način putovanja i da je toliko raširena u svijetu. Vratila sam se u Hrvatsku, dogovorila se s roditeljima da ću ponuditi našu kuću za odmor u mjesecima kada mi ne boravimo u njoj, otvorila profil na HomeExchange stranici i avantura je počela. Čim sam aktivirala profil, ponude za zamjenu kuća počele su stizati sa svih strana svijeta. No, moj prvi odabir bila je Španjolska, Andaluzija. Početkom te, 2013. godine upoznala sam i svog sadašnjeg muža, te smo spontano počeli planirati ljeto 2013. U Andaluziji skupa. Prvu zamjenu smo dogovorili u Sevilli u trajanju od mjesec dana, te još tjedan dana u Malagi. I s jednim i drugim domaćinima smo se u dosta navrata čuli preko interneta, dogovorili sve detalje zamjene. Naši domaćini su već imali dosta zamjena i iskustva s HomeExchangeom, pa smo se prepustili njihovim savjetima u definiranju dogovora. Dodatna je vrijednost što smo jedni drugima dali savjete što posjetiti na putu, a mnoge od tih savjeta se jednostavno ne može naći u vodičima, što osim zanimljivosti i autentičnosti daje i dodatnu sigurnost. Dok je naše uzbuđenje raslo, reakcije naše okoline u Hrvatskoj su bile prepune sumnje, strahova. Sva sreća pa nismo dopustili da nas takve reakcije obeshrabre, a našem upuštanju otvorenog srca u jedan novi način putovanja pripomoglo je i to što su ljudi s kojima smo dogovarali razmjenu zračili srdačnošću, dobronamjernošću te dijelili naše uzbuđenje zbog budućeg putovanja i novih iskustava”, podijelili su svoje iskustvo bračni par Dunja Dean Tomičić i Tomica Tomčić.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike