Kultura
“TOTEM STRAHA” PRILAGOĐEN SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA

Vladimir Bakarić: Čast mi je što je odabrana baš moja knjiga
Objavljeno 10. studenog, 2017.

VINKOVCI

Zaklada Čujem, vjerujem i vidim iz Zagreba prilagodila je knjigu “Totem straha” poznatog omiljenog pisca za mlade Vladimira Bakarića iz Vinkovaca za potrebe slijepih i slabovidnih osoba.

- Iznenadio sam se dobivši poruku od mog prijatelja pisca Ratka Bjelčića iz Zagreba u kojoj mi čestita na 'zvučnoj knjizi', koju je on vidio na Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Nisam ni znao da je moja knjiga ozvučena i prilagođena za slijepe i slabovidne osobe. Posebice me iznenadilo da su se od mojih 16 knjiga odlučili za “Totem straha” - rekao je Bakarić.

Knjiga ima zvučni zapis na DVD-u, u trajanju od 130 minuta, a tekst čita Marko Jelić. Svjestan je Bakarić da to nije jednostavan pothvat jer netko to sve treba pročitati u studiju, uz još niz stvari kako bi na kraju sve bilo dobro.

- Kada sam poslušao knjigu, oduševio sam se. Velika mi je čast i mogu reći da je ovo u rangu sa svim dosadašnjim nagradama koje sam dobio. Od toliko knjiga odabrati baš moju knjigu za mene je velika stvar i poticaj za dalje. U razgovoru s Mirkom Hrkačem iz Zaklade saznao sam da planiraju ozvučiti još jednu moju knjigu - dodaje Bakarić.

“Totem straha” knjiga je za osnovnoškolce, a radnja se događa u Velikoj.

- Sve u knjizi je stvarno, čak i neki likovi, pa i Indijanac Željko Blažević-Lelac. On živi u kući koju je sam napravio, spava na krevetu koji je također sam napravio, živi u skladu s prirodom, bez struje, bez interneta, kupa se u potoku i kuha na vatri. Cijela je priča ispričana kroz dijalog, što je posebno oduševilo mog ilustratora, poznatog strip-crtača Dubravka Matakovića, koji je odmah rekao da ga ovo 'fura' na strip pa je tako ilustracije u knjizi i napravio. Izmišljenu sam priču stavio u autentični prostor. Knjiga je stvarno dobro prošla kod čitatelja i danas je tražena, posebice na području odakle je i glavni lik - rekao je Bakarić.

Knjiga je prilagođena osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak, odnosno slijepim i slabovidnim osobama. Nije u komercijalnoj upotrebi i dostupna je samo kroz specijalnu knjižicu Čujem, vjerujem, vidim. M.Kokaj

Knjiga nije u komercijalnoj upotrebi i dostupna je samo kroz specijalnu knjižicu Čujem, vjerujem, vidim.

Možda ste propustili...

SERGEJ KRYLOV 13. PROSINCA U LISINSKOM

Jedan od pet najboljih violinista svijeta u Zagrebu

NOVA PREDSTAVA IRENE MIKEC

La huesera La trappera La loba

U KNJIŽEVNOM PROGRAMU KLUBA BOOKSA GOSTOVAT ĆE VELIBOR ČOLIĆ

Razgovarat će o egzilu i migrantskom životu, o sjećanjima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BALET "ORAŠAR" ŠESTU SEZONU RASPRODAN

imamo energiju, jedva čekamo izaći na scenu

2

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA

Osječkom gudaćem kvartetu najveći broj bodova u konkurenciji svih kvarteta

3

U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Tribina o životu radnika u Slavoniji