Kultura
DRAGANA RADAKOVIĆ U “TRUBADURU” U OSJEČKOM HNK

Najradije pjevam u Osijeku jer me podržao i kada nisam imala ovoliko angažmana
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Uloga Leonore, dvorske dame u Verdijevoj operi “Trubadur”, koja će na sceni osječkog HNK zaigrati premijerno 25. studenoga u režiji Roberta Boškovića, povjerena je sopranistici iz Novog Sada Dragani Radaković. S obzirom na to da je vrlo često u našem kazalištu, teško da ju možemo nazvati gošćom.

- Ovo mi je peta premijera u Osijeku. Nakon “Nabucca”, “Norme”, “Don Giovannia”, “Tosce”, sada je došao red na Verdijeva “Trubadura”. Meni je ovo sedma produkcija ove opere, a više od deset godina pjevam Leonoru, mladu zaljubljenu dvorsku damu, koja lirskim i nježnim emocijama treba osvojiti srce svog voljenog - kaže zadovoljno i sa smiješkom novosadska glazbenica.

S mladim redateljem Robertom Boškovićem već je radila, Mozartova “Don Giovannia” prije dvije godine.

- Ta je predstava dobila Nagradu hrvatskog glumišta, što već sve govori. Dakle, radi se o izuzetnom mladom i talentiranom redatelju, koji odlično poznaje zakonitosti glazbenoga teatra i opere. Vjerujem da će i “Trubadur” imati isti uspjeh. “Trubadur” ima prilično loša dramaturška rješenja i kompliciran siže, ali redatelj Bošković to je odlično uklopio i jasno raspetljao zamršenu radnju. Ovo je jedna od najpopularnijih Verdijevih opera i za nju su vam potrebni vrhunski izvođači. Četiri glavne uloge vrlo su zahtjevne, eksponirane, ali i atraktivne. Glazba je čarobna, sve sami hitovi operne literature - puna je podrške Dragana Radaković, koju osječka publika uvijek dočeka s oduševljenjem, pa nije čudo što se i ona svaki put rado vrati u Osijek i prihvati suradnju, i nađe vremena za naše malo kazalište nakon svih velikih svjetskih pozornica na kojima redovito nastupa.

- Prije “Trubadura” pjevala sam “Cavalleriju rusticanu” u Melbournu i “Turandot” u Rumunjskoj. Čeka me “Aida”, u povodu 150 godina od prvog izvođenja te Verdijeve opere, i bit će upravo u Egiptu, kod piramida, na otvorenom, s gledalištem s više od 5000 mjesta - dodaje sopranistica, koja, kaže, najviše voli pjevati u Osijeku!

- U ovom sam gradu sazrijevala, uz svoje uloge. Ovaj grad me podržao i kada nisam imala ovoliko angažmana po svijetu. Neizmjerno sam im zahvalna! Posebice dirigentu i ravnatelju Opere Filipu Pavišiću - zaključuje Dragana Radaković!

Narcisa VEKIĆ

10 godina

PJEVA OVU ULOGU U VERDIJEVOJ OPERI

Čeka me “Aida”, u povodu 150 godina od prvog izvođenja, upravo u Egiptu, kod piramida, na otvorenom, s gledalištem s više od 5000 mjesta.

Možda ste propustili...

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u