Kultura
REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI I HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

“Sjedinjene Države Levanta” u prosincu u Osijeku i Vukovaru
Objavljeno 9. studenog, 2017.

“Sjedinjene Države Levanta” zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 5. do 10. prosinca održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Glavni tematski fokus čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i SAD-om, no pristupit će im se kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, preko književnih tekstova i filmova, s ambicijom da različite lokalne krize diljem svijeta prikažemo unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.

Središnji dio programa čini Revija, koja će ove godine imati 13. izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom, književnice i književnike iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica, do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, ukupno njih sedam čije se detaljne biografije nalaze u prilogu.

Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije, profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, pri odabiru autora i tekstova imala je samo uvjet da autori budu suvremeni i živi. Bio je to “izazov jer prisiljava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet.” Odabrala je književne glasove koji “nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onomu koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog” te zaključuje da nas “pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji.”

U sklopu Revije, Booksa će predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta, naslova “Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju”.

Program čine i predavanja, projekcije i tribine eksplicitno vezani uz trenutačni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima su Fawwaz Traboulsi sa Sveučilišta u Bejrutu te Renad Qubbaj s palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.

Danas dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na “stabilna” i “problematična mjesta”, mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se (zajednički) uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge. Sjedinjene Države Levanta ukazat će na potrebu i nužnost drugačije interpretacije – one koja prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko od Disneylanda u filmu Florida Project ima iste sustavne uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči “Nismo bili gladni”, jer Levant nije europsko (ili američko) “drugo”, nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode “krize” - ističu organizatori. N.Vek.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U GALERIJI “SLAVKO KOPAČ”

Mladi umjetnici pokazali zavidni talent

JAVIO SE AUTOR IZ NEW YORKA

Hub čestitao Osječanima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CENTAR ZA ZNANSTVENI RAD IZ VINKOVACA

Sjećanje na hrvatskoga književnika Petra Šegedina

2

KARIKATURIST, SLIKAR, PISAC...

Krunoslav Sili ostavio je zanimljive memoare

3

U GLIPTOTECI HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI U ZAGREBU

13. trijenale hrvatskoga kiparstva