Osijek
POZOR, OTPADA ŽBUKA!

Riba: Zgrada je zaštićeno dobro, obnova pročelja stoji pola milijuna kuna
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Kozervatorski su uvjeti strogi i dižu cijenu obnove. I da pet puta dignemo pričuvu, ne bismo imali za kredit - kaže Riba

Dio žbuke pao je na pločnik s pročelja stambene zgrade u Ulici Otokara Keršovanija 1. Javio nam je to čitatelj koji je zapazio komade žbuke kada je onuda prošao na putu prema HZZO-u. Srećom, kaže, žbuka je pala kada nije bilo prolaznika, niti je tko od stanara ulazio u zgradu ili izlazio iz nje.

- Očistili smo dio žbuke koji je otpao s pročelja. Već smo poduzeli korake radi uređenja zgrade. Nedavno smo sanirali krov, preostaje nam fasada – kaže Božidar Riba, predstavnik suvlasnika stambene zgrade u Keršovanijevoj 1.

Zgrada iz 1940.

Zgrada, kaže, datira još iz 1940. godine i zaštićeno je kulturno dobro, kao i većina zgrada u toj ulici, što znači da se prilikom sanacije i provođenja mjera zaštite u skladu sa zakonom moraju poštovati pravila konzervatorske struke, što pak podiže cijenu zahvata. Naime, tu cijenu plaćaju sami suvlasnici iz zajedničke pričuve, a kako zgrada ima manje od deset suvlasnika, od kojih velika većina u svojim stanovima ne stanuje, teško je, kaže predstavnik suvlasnika, dobiti suglasnost za nužno podizanje iznosa pričuve.

Predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka, Vlasta Auguštin, kaže kako se o ovakvim događajima mora obavijestiti upravitelj zgrade, što je u ovom slučaju Zavod za stanovanje.

- Vlasnici stanova trebaju sami urediti pročelje zgrade iz zajedničke pričuve, a predstavnik stanara dužan je prijaviti upravitelju potrebu za sanacijom. Ako je njihov upravitelj Zavod za stanovanje, zajedno s njim trebaju prikupiti ponude i pronaći rješenje – kaže Auguštin.

Poznato je to Božidaru Ribi, no navodi otegotne okolnosti.

- S obzirom na to da nas je mali broj suvlasnika, uz uvjete koje postavlja Konzervatorski odjel, a koji enormno dižu cijenu obnove, od upravitelja moramo tražiti pogodno rješenje na koji način to ipak izvesti - kaže Riba. Neki su od tih uvjeta, nabraja, poštovanje originalne boje, istovjetne žbuke, odnosno sve mora biti kako je izvorno rađeno i ništa se ne smije obavljati bez prethodne dozvole.

- Prikupili smo ponude, ali tu je u pitanju i više od pola milijuna kuna! Kada bismo podigli pričuvu i pet puta u odnosu prema sadašnjoj, opet ne bismo imali dovoljno da možemo podići kredit i ući u financiranje uređenja fasade. Ovo je reprezentativni dio grada i čudi me da Zavod za stanovanje ništa ne poduzima da se to uredi – ističe Riba.

Predstavniku suvlasnika smeta i to što je zgrada pretrpjela znatne štete u Domovinskom ratu, a nikada, tvrdi, ništa u svezi s tim nije poduzeto od Grada, koji je i sam vlasnik jednog od stanova u zgradi, kao što ništa, dodaje, nije učinila ni država.

- Nitko se nije upitao na koji način sanirati ratne štete, nego je to ostavljeno suvlasnicima da sami rješavaju – ističe Riba, koji je, kaže, još 1994. godine imao prijedloge na koji bi se to način moglo riješiti uz pomoć Grada. No, to se ipak nije ostvarilo.

Zavod za stanovanje

Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje Osijek, kaže kako je Zavod kao upravitelj utvrdio nedostatke i dotrajalost pročelja zgrade.

- Izradili smo troškovnik radova, raspisali natječaj radi sancije, odabrali najpovoljnijeg izvođača i suvlasnike upoznali s prikupljenim ponudama, no nije im odgovaralo ono što smo nudili. Radove je, međutim, potrebno početi što prije. S naše strane omogućena je kreditna linija s povoljnim uvjetima, a upoznali smo ih i s drugim mogućnostima. Najbolja prilika za ovakvu zgradu je ona preko spomeničke rente, koju je raspisao Grad Osijek – smatra Bodražić. Dodaje kako se hitno trebaju ukloniti dijelovi pročelja ako je vidljivo da prijeti opasnost od daljnjeg otpadanja žbuke ili treba na neki način zaštiti te dijelove.

- Izaći ćemo na teren, razgovarati s predstavnikom suvlasnika i ponuditi im pomoć – zaključio je Bodražić.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Bojan Bodražić

direktor Zavoda za stanovanje

Radove je potrebno početi što prije. Najbolja prilika za ovakvu zgradu je ona preko spomeničke rente, koju je raspisao Grad Osijek.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike