Crna kronika
PRIJEVARA U OKUČANIMA

Uplatila prevarantima desetke tisuća kuna za liječenje živog i zdravog rođaka
Objavljeno 9. studenog, 2017.

OKUČANI - Policiji u Okučanima 47-godišnja žena prijavila je u utorak da ju je dan ranije u 12.15 sati telefonom nazvala njoj nepoznata ženska osoba koja ju je obavijestila da se njezinu rođaku dogodila nesreća, da mu se pruža liječnička pomoć u bolnici te je za troškove prijevoza rođaka u Hrvatsku od 47-godišnjakinje zatražila novac. Žena s područja Okučana, strahujući za život i zdravlje bliskog rođaka, novac je odmah i uplatila. No, tek kada je uspjela nazvati rođaka, koji je živ i zdrav, shvatila je da je prevarena.

Policija upozorava građane na povećani oprez kada ih kontaktiraju nepoznate osobe s nepoznatih telefonskih brojeva.

- Prevaranti na neutvrđen način uspijevaju prikupiti podatke o rođacima hrvatskih državljana koji žive i rade u inozemstvu te potom žrtvu kontaktiraju, predstavljajući se kao djelatnici veleposlanstva ili novčarske ustanove i lažno im priopćuju da im bliska osoba ima problema s osobnim dokumentima, da je doživjela nesreću i da je odvezena u bolnicu na liječenje i slično. Za to od žrtve traže da za rješavanje nastalog problema žurno preko bankarske usluge uplate određeni iznos novca na račun koji im pozivatelj, odnosno prevarant dostavlja. Nerijetko građani uplaćuju potreban iznos, a da prethodno nisu provjerili ili uspjeli doći u kontakt s bliskom osobom kojoj je navodno potrebna pomoć - doznajemo od Stjepana Kukure iz Policijske uprave brodsko-posavske. Isto tako iz policije upozoravaju građane da lakovjerno ne nasjedaju na povoljne ponude, bilo putem telefona ili neposrednim kontaktom, bilo da je riječ o povoljnim i brzim kreditima ili proizvodima. Svoje osobne podatke nikome ne treba davati, kao na primjer preslike osobnih isprava, platnih lista i slično, kao ni uplaćivati novac nepoznatim osobama.S.Lacić

NIGERIJSKA PRIJEVARA

Varaždinka (50) prijavila je policiji da je u listopadu prošle godine stupila preko društvene mreže u kontakt s osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a. Iskoristivši njezinu lakovjernost, do kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji, a sve navodno za liječenje bolesnog sina, kao i otvaranje liječničke ordinacije u Hrvatskoj. Uplatila mu je oko 40.000 kuna prije nego što je shvatila da je prevarena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana