Novosti
SLUŽBENO DOBIO OZNAKU ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA

Slavonskom kulenu otvoren je put za osvajanje EU tržišta
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Vezani članci

NAPOKON ZAŠTIĆEN U EUROPSKOJ UNIJI

Kulen će stajati više, biti lakše tržen i bolje naplativ

Objavom u Službenom listu Europske unije od utorka, 7. studenoga, odobren je unos slavonskog kulena/kulina u Registar proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla (PGI).

U obrazloženju briselske admnistracije pojašnjava se kako je “Slavonski kulen/Slavonski Kulin kobasica koja se proizvodi svake godine u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka na području Slavonije, na sjeveroistoku Hrvatske. Na tom području proizvodnja ove kobasice temelji se na tradiciji dužoj od 200 godina. Ovaj proizvod važan je izvor prihoda za neke farme na tom području. Slavonski kulen/Slavonski Kulin tradicionalno se konzumira u vrijeme vjerskih ili obiteljskih proslava”.

Slavonski kulen/kulin tako se nalazi uz više od 1410 već zaštićenih proizvoda čiji je popis dostupan u EU-ovoj DOOR bazi podataka poljoprivrednih proizvoda i hrane. Među njima je ukupno i 16 hrvatskih proizvoda, a od ravničarskih tu je još samo baranjski kulen. Za služebnu potvrdu oznake izvornosti (PDO) kandidiran je slavonski med.

Službenom zaštitom slavonskog kulena/kulina, kao autohtonog hrvatskog proizvoda, na europskoj razini završen je mukotrpan posao udruge “Slavonski domaći kulen-kulin” koja je još prije više od deset godina započela izradu specifikacije za njegovu zaštitu kako bi se certifikatom konačno odredilo što je izvorni slavonski kulen. U rujnu 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo ga je oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini i sljedeći korak bila je zaštita na cijelom području Europske unije, u čemu se ovih dana konačno i uspjelo.

Tajnik udruge i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, koji je i ponio najveći teret izrade zahtjeva za zaštitu, ne krije zadovoljstvo što je kulen napokon dobio mjesto koje mu i pripada. U nedavnoj izjavi za naš list nije skrivao kako su proizvođači slavonskog kulena/kulina već bili jako umorni od čekanja i ovo je njihova velika pobjeda. Osnovno je što su ovime eliminirani svi konkurenti koji su mahom nelegalni ili koji pokušavaju na osnovi tuđih boniteta i tuđih dodatnih vrijednosti ostvariti svoje profite. Više nema nikakvih barijera i njihov će kulen sada moći nesmetano biti na tržištima svih članica EU-a.

Slavonski kulen trenutačno se prodaje po cijeni od oko 30 eura za kilogram, a istraživanja su pokazala da ga kupci na njemačkom tržištu bez problema mogu platiti 50 eura za kilogram. D.Kuštro/M.L.Omerović

DEFINIRANA SVOJSTVA PROIZVODA

U trenutku stavljanja u promet slavonski kulen/kulin mora težiti najmanje 900 grama i imati sljedeća fizikalno-kemijska svojstva: sadržaj vode do 40 posto, masti do 35 posto i aktivitet vode (aw) ispod 0,90.

Možda ste propustili...

NIŽI PDV NA BEZRECEPTNE LIJEKOVE

Lijekovi jeftiniji do 18 posto

AUTOHTONA PASMINA SVINJA

Zaštićena pasmina banijska šara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana