Regija
POLA CVELFERIJE ČEKA NA PRIKLJUČAK

Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu za 2 do 3 godine
Objavljeno 8. studenog, 2017.

VRBANJA

Pet naselja na istoku županjske Posavine – Vrbanja, Soljani, Strošinci, Đurići i Račinovci još čekaju priključak na regionalni vodovod istočne Slavonije i kvalitetno rješenje pitanja vodoopskrbe. Prema najavama, morat će se strpjeti još dvije do tri godine. Nakon katastrofalnih poplava koje su u svibnju 2014. poharale istočni dio županjske Posavine i prouzročile veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i komunalnoj infrastrukturi, uspostava javne vodoopskrbe bila je jedna od osnovnih pretpostavki za stvaranje uvjeta za normalizaciju života i povratak ljudi kućama. Zbog izvanredne situacije, u dogovoru s Hrvatskim vodama odlučeno je da će se tamošnja sela po hitnom postupku priključiti na regionalni vodovod. U interventne mjere uvršteni su Gunja, Drenovci i Rajevo Selo. Svim kućanstvima Vinkovački vodovod i kanalizacija osigurao je nove priključke ili obavio rekonstrukciju postojećih te rekonstrukciju dijela vodovodne mreže i bušenje novih bunara. Očekivalo se da će aktivnosti ubrzo krenuti i na području Općine Vrbanja i da će se na regionalni vodovod uskoro priključiti i krak Đurići - Račinovci, ali to se nije dogodilo.

Vodosprema i cjevovod

Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković pojašnjava da je projekt već odavno izrađen i kandidiran prema Hrvatskim vodama, pregledan i usuglašen, prije dvije godine napravljena je i kompletna studija, građevinske dozvole su ishođene, a pojedini dijelovi tog projekta, odnosno cjevovoda, već su napravljeni. VVK je svoj dio posla odradio, a sada su na potezu Hrvatske vode.

- Vodosprema Drenovci, koja je krucijalna za Cvelferiju, polovično je napravljena za vrijeme poplava - kaže Milinković. Uz nju treba riješiti i spojni cjevovod Vrbanja - Soljani - Strošinci te krak prema Đurićima i Račinovcima, a ukupna vrijednost investicije je oko 30 milijuna kuna. Prema očekivanjima, ako sve bude išlo prema operativnom planu, spomenutih pet sela u Cvelferiji za dvije do tri godine dobit će vodu iz regionalnog vodovoda.

Milinković napominje da je situacija što se tiče vodooopskrbe na vrbanjskom području sada zadovoljavajuća.

- Izbušili smo nove bunare, napravili rekonstrukciju vodotornja i određenom intervencijom ublažili probleme koji su se javljali - kazao je.

Građevinska operativa

Vodoopskrba je jedan od gorućih problema na tom području jer je kapacitet postojećeg bunara bio ograničen i svako malo dolazilo je do nestanka vode, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada je potrošnja povećana. U Strošincima je prije nekoliko dana prilikom uzorkovanja na jednom mjestu utvrđeno bakteriološko zagađenje vode u javnom vodoopskrbnom sustavu i voda je privremeno proglašena nepitkom. Iz VVK-a preventivno su upozorili korisnike da prije upotrebe vodu za piće ili pripremu hrane obavezno treba prokuhati. Obavljena je dezinfekcija i ispiranje vodovodne mreže, stanje javne vodoopskrbe u vodoopskrbnom sustavu je normalizirano i od danas se voda ponovno može koristiti za piće.

- Priključkom na regionalni vodovod i kvalitetnim rješenjem pitanja vodoopskrbe potaknuli bismo i našu građevinsku operativu jer 30-ak milijuna kuna nije mala investicija. U tom su istom paketu, odnosno u projektu i izrađenoj studiji koji su dobili pozitivno mišljenje, i vodospreme Županja, Slakovci i područje Otoka i Komletinaca. Na tom cijelom području sufinanciranje bi bilo manje od šest posto, što je za nas prihvatljivo. Sve je u završnoj fazi i ovih će dana biti sve definirano - kaže Milinković.

Milinković napominje da je vrlo važno nastaviti ulaganja u ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije jer ljudima treba osigurati sve preduvjete za kvalitetan život. A u posljednje vrijeme Vinkovački vodovod i kanalizacija uspješan je u povlačenju sredstava iz europskih fondova za realizaciju brojnih projekata kojima će kvaliteta vodoopskrbe i odvodnje u najistočnijoj hrvatskoj županiji biti na vrlo visokoj razini.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Konačno rješenje

Inače, sva naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji imaju vodovodnu mrežu i dovoljnu količinu vode, čija je kvaliteta u skladu s kriterijima ispravnosti. Na kritičnijim područjima buše se novi zdenci dok se ne priključe na regionalni vodovod, što je konačno rješenje koje će svim korisnicima osigurati najkvalitetniju pitku vodu. A regionalni vodovod svoju je važnost pokazao upravo u svibnju 2014., u kriznoj situaciji, kada je Sava prijetila općim potopom županjske Posavine, jer u naseljima gdje je prošao vodoopskrba ni u jednom trenutku nije bila prekinuta. Kvalitetnu i zdravstveno ispravnu pitku vodu cijelo vrijeme imala su poplavama ugrožena naselja - Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Štitar i Babina Greda.

na potezu

VVK JE SVOJE NAPRAVIO, SLIJEDE HRVATSKE VODE

30

milijuna kuna ukupna je vrijednost investicije

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN PROGRAM ADVENTA KOJI TRAJE OD 1. DO 31. PROSINCA

U Đakovu Adventski sajam, klizalište, koncerti...

POČELA REALIZACIJA DUGOOČEKIVANOG PROJEKTA

Niče Poduzetnički inkubator u Zoni malog gospodarstva

FILM "GLAVU DOLE, RUKE NA LEĐA"

Potresna svjedočanstva iz srpskih logora 91./92.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO S NEKRETNINOM KOJU NASLJEDNIK NE ŽELI

Kuću s teretom nasljednik neće pa pripadne zajednici

2

MARINA BUDIMIR ODGOVORILA HDZ-U:

Cilj im je srušiti mene kao iločku gradonačelnicu

3

SPIDER GRUPA GRADI NOVU TVORNICU

Godišnji plan - 400 milijuna vrećica čaja