Ekonomija
PRAKSA NA DJELU U RUKAMA MLADIH

Slavonski vinari posjetili tri vinarije u Villanyu
Objavljeno 8. studenog, 2017.

HGK - Županijska komora Osijek u suradnji s Agrarnom komorom Pečuh organizirala je nedavno jednodnevni posjet vinarijama u Villanyu. Slavonski su vinari tako imali prigodu nakon primanja u Županijskoj komori u Pečuhu obići i tri vinarije različitih kapaciteta proizvodnje te jezgru znanja Teleki Zsigmond, tj. srednju školu za vinare i vinogradare Villány, gdje se mladi obrazuju i osposobljavaju da postanu wine makeri od početka do kraja, odnosno od vinograda, grožđa do berbe, prerade, tehnologije, njege u vrlo modernom vinskom podrum škole.

Kako je izvijestila Jenette Marija Šimić iz Vinarije Feravino, tu nije kraj.

- Naime, vino njeguju i školuju te dizajniraju etiketu i pune u boce. Praksa na djelu u rukama mladih. Svaki učenik ima svoju malu bačvicu i odgovoran je od početka do kraja za svoje vino. Kušali smo tri zanimljiva vina - rose Kadarka 2016., Kadarka 2015. crno, te jedno arhivsko, nama osobito zanimljivo jer je i Feravino najpoznatiji proizvođač frankovke u Hrvatskoj, Frankovku (Kikfrankosh 2009). Svaka vinarija bila je predstavljena na svoj način i nosila je individualni pečat samog enologa - navela je Jenette Marija Šimić.

Inače, kako je nadalje dodala, Vilanny je poznat po proizvodnji crnih kvalitetnih i vrhunskih vina, a najzastupljenije sorte su pinot crni, frankovka, potugizac.

“Osobno sam iznenađena šarolikošću sortimenta i kategorijama rose vina. Od pjenušavih vina proizvedenih dodavanjem CO2 u procesu punjenja do mirnih (vinarija Villany, rose pjenušavo, KSI 2016.) do vrlo mladog rosea cuve mješavine pinota crnog i zweigelta berbe 2017., kao i vrlo ozbiljnih i odležanih zrelih vina (cabernet sauvignon Mandolas 2013...) Vinarija Bock izmamila je pak uzdahe oduševljenja svih nas. Prvo organiziranošću, profesionalnošću, ležernošću na samom dočeku savršenom ponudom, od predivne terase, zatvorenog restorana, reprezentativnog podzemnog podruma koji stvara ugođaj boravka u nekom drugom vremenu, kapaciteta 1500 četvornih metara s fascinantnim središnjim prostorom koji asocira na interijer "katedrale u podrumu". Od dodatnih sadržaja izdvojila bih vinski wellness te proizvodnju ulja od koštica grožđa”, kazala je Jenette Marija Šimić.Pripremila: Z.Rupčić

U izradi projekti vinskog turizma

Na stručnom putovanju bilo je pet žena iz Feravina iz različitih sektora: marketing vina, vinski turizam, enogastroturizam, ugostiteljstvo, enologija-proizvodnja, koje im je, kako navode, proširilo vidike i potvrdilo da i oni u Feravinu rade kvalitetan europski vinski turizam. - Isto tako, znamo da se uvijek može bolje i kreativnije, sadržajnije, zato i treba zaviriti kod susjeda u dvorište. Treba voditi računa o detaljima, finesama. U izradi smo projekta vinskog turizma, u planu je gradnja smještajnih kapaciteta, novi restoran i proširenje dodatnih sadržaja uz dosadašnju enogastronomsku ponudu - kazala je Jenette Marija Šimić.

Možda ste propustili...