Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA PROŠLI TJEDAN

Potopljene cijene dionica tvrtki koncerna Agrokor
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Prošlog tjedna, nakon punih šest mjeseci otkako je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga - HANFA naložila obustavu, počelo se trgovati dionicama tvrtki iz sastava koncerna Agrokor.

Kao što se očekivalo, nakon otvaranja trgovanja, cijene izlistanih dionica tvrtki iz sastava koncerna Agrokor drastično su potopljene. Ledo je bio prva dionica iz sastava koncerna Agrokor kojom se počelo trgovati na Zagrebačkoj burzi u modalitetu kontinuirane trgovine. Prva kupoprodajna transakcija dionice Ledo ostvarena je na razini od 1300 kuna, što je gotovo tri puta manje u odnosu prema posljednjoj zaključnoj cijeni, od 27. travnja ove godine, kada je iznosila 3450 kuna. Cijena dionice Belje, kojom se počelo trgovati na redovitom tržištu Zagrebačke burze u modalitetu dražbe, u petak je spuštena na 2,47 kuna. To je tri puta manje od zaključne cijene, od 27. travnja ove godine, kada se posljednji put trgovalo, i iznosila je 8,05 kuna. Među dionicama iz sastava koncerna Agrokor najteži udarac zabilježila je vrijednosnica Jamnice, kojoj se cijena u petak stropoštala na 5999 kuna, što je devet puta manje od posljednje trgovane razine, prije šest mjeseci. Pokretanje trgovanja izlistanim dionicama iz sastava koncerna Agrokor pokrenulo je u petak živost na domaćem tržištu kapitala, što se odrazilo na likvidnost. Ukupni redovni promet u skraćenom radnom tjednu, jer se na Zagrebačkoj burzi nije trgovalo u srijedu, zbog blagdana Svi sveti, iznosio je 44,6 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 41,3 i obveznicama 1,3 milijuna kuna tjednog prometa. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale.

Trend pada

Trend pada cijena dionica trajao je do kraja tjedna. Na stranicama Zagrebačke burze u četvrtak poslijepodne objavljena je odluka kojom HANFA odobrava nastavak trgovanja izlistanim dionicama tvrtki iz sastava koncerna Agrokor. Navedena odluka je u petak ujutro dovela do drastičnog pada cijena gotovo svih dionica izlistanih na Zagrebačkoj burzi. Špekulanti su u petak ujutro počeli prodavati druge vrijednosnice i skupljati novac kojim će se pojaviti prvi na kupnji u trgovini, prema njihovoj prosudbi, jeftinih dionica iz Agrokorova izloga. S druge strane stajali su prodavatelji koji su se nastojali što prije riješiti “papira” iz svojih drhtavih ruku. Zbog toga je vrijednost indeksa Crobex u petak spuštena na 1841 bod, za 50 bodova ili 2,6 posto manje nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex tri vrijednosnice ostvarile su tjedni rast i sedamnaest pad cijene. Među dobitnicima su dionice Ingra (rast za 4,0 posto), Arena Hospitality Group (rast za 3,2 posto) i Luka Ploče (rast za 3,0 posto). Najteži su udarac zabilježile dionice Đuro Đaković Grupa padom cijene za 12,5 posto, na 28 kuna, što se veže uz neuspjelu provedbu dokapitalizacije. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u ponedjeljak, kada se u redovnom prometu protrgovalo 6,1 milijuna kuna. Dionicama Ledo trgovalo se samo u petak, uz ostvarenih 6,8 milijuna kuna dnevnog prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 9505 vrijednosnica, što čini 3,0 posto vlasničke strukture, po prosječnoj cijeni od 717,78 kuna. Niska tržišna cijena dionice Ledo potaknula je pitanje koliko su obvezni mirovinski fondovi postali izloženi Agrokoru.

Likvidnost tržišta

Velik promet dionicama Ledo pokazuje koliko su izlistane vrijednosnice Agrokor koncerna bile važne za ukupnu likvidnost domaćeg tržišta kapitala. Dionicama HT pojačano se trgovalo u utorak (3,2 milijuna kuna) i petak (1,3 milijuna kuna). Cijena dionice HT dohvatila je u petak 169,24 kune. To je za 3,26 kune ili 1,9 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,4 milijuna kuna tjednog prometa uz sniženje cijene na 439,99 kuna (pad za 3,3 posto) a redovnim 0,7 milijuna kuna tjednog prometa uz sniženje cijene na 493 kune (pad za 3,9 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, snizila se u petak na 110,88 indeksnih bodova (pad za 0,01 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Belje, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, pratite vijesti s tržišta kapitala. Domaće tržite je nestabilno i treba biti oprezan pri svakoj transakciji