Novosti
POZNATE TOPLICE MIJENJAJU VIZURU

Bizovačka Termia bit će srušena, na njezinu mjestu niče novi hotel
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Rekonstrukcija hotela stajala bi 30 milijuna eura, a gradnja novog 10 milijuna, isticu investitori

Vezani članci

OSJEČKI ARHITEKTI O RUŠENJU TERMIJE:

Nije uobičajeno rušiti objekte “s potpisom”

Vlasnik Bizovačkih toplica Jako Andabak odlučio je srušiti zgradu hotela Termia, jednu od najneobičnijih građevina u Slavoniji.

- Na rušenje starog kompleksa hotela Termia odlučili smo se nakon opsežnih analiza i konzultacija s našim Odjelom investicija i arhitektima. Detaljne usporedbe troškova adaptacije postojećeg objekta, kao i one rušenja i gradnje novog, pokazale su da je druga opcija prihvatljivija. Naime, adaptacija postojećeg objekta u kojem omjer smještajnog dijela i zajedničkih prostora više ne udovoljava zahtjevima tržišta, ni u smislu iskoristivosti, ni komfora nije isplativa - pojasnio je Jako Andabak, predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna d.d. za naš list. Ističe kako je projekt za rušenje gotov, a “istovremeno se završava projekt novog hotela koji će imati 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar, te će, prema kategorizaciji - udovoljavati svim uvjetima hotela s 4 zvjezdice”.

- Rušenje postojećeg kompleksa hotela treba započeti do kraja ove godine. Vrijednost ovog projekta je oko deset milijuna eura, čime ulazimo u posljednju fazu uređenja kompleksa Bizovačkih toplica - zaključuje Andabak.

Nefunkcionalno

Svima koji su bar jednom posjetili ovo neobično arhitektonsko zdanje na izvorištu Panonskog mora, jasno je da bi prenamjena u prostor koji bi bio funkcionalan i maksimalno iskorišten bila golem i istinski izazov za svakog arhitekta s obzirom na to da većinu sadašnjeg hotela zauzimaju golemi i nepregledni hodnici, predvorja, dvorane..., u usporedbi s kojima je broj smještajnih kapaciteta i soba, koje zauzimaju manje od 30 posto ukupnog prostora, bio oduvijek premalen. Prema prvim procjenama iznesenim početkom ove godine, obnova i rekonstrukcija hotela zahtijevala bi prema predračunskoj vrijednosti oko 30 milijuna eura, a Andabak ističe kako bi gradnja novog hotela stajala tri puta manje. No, činjenica je da je trebalo i nemalo hrabrosti donijeti odluku o rušenju jednog od najpoznatijih zdanja s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, koje je istovremeno svojim izgledom bilo, koliko zaštitni znak ovih prostora, toliko i svojevrsni “prst u oko” u okolici s kojom se nikada istinski nije uspjelo stopiti.

Priča o povijesti ovog hotela seže u 1974. godinu, kada su na prostoru Bizovačkih toplica podignuti najnužniji objekti i geotermalna voda iz kanala preusmjerena u bazene. Prema navodima iz knjige autora Srećka Vukovića “Bizovačke toplice 1974.-2004.”, sve do 1987. godine rađene su dogradnje i adaptacije postojećih kupališnih objekata, kako bi zadovoljile sve veću potražnju, no sve to nije bilo dovoljno, pa su 1985. i 1986. godine u Bizovačkim toplicama intenzivirani napori u radi pronalaženja rješenja koje će omogućiti gradnju novih smještajnih, sportsko-rekreativnih i medicinsko-rehabilitacijskih sadržaja. U tom je smislu napravljeno više istraživanja, izrađeno nekoliko studija, pripremljeni su program razvoja i urbanistički plan, a sve je to trebalo poslužiti kao osnovno polazište daljnjem razvojnom procesu Bizovačkih toplica. U svim istraživanjima i razmišljanjima o razvoju Bizovačkih toplica polazilo se od termomineralne vode kao osnovnog prirodnog resursa čija termalna, kemijska i balneološka svojstva uz izdašnost izvora omogućavaju stavljanje ovog potencijala u funkciju medicine i turizma.

Otvoren 1990.

“Najviše zanimanja za izgradnju smještajnih, terapeutskih i pratećih kapaciteta u Bizovačkim toplicama iskazala je tadašnja Zajednica mirovinsko-invalidskog osiguranja u Osijeku. Dopunskim ulaganjem kapitala od strane RF MIORH-a, realizirana je izgradnja novih kapaciteta, između ostalog hotela Termia te dijagnostičko-terapeutskog centra za preventivu i postrehabilitaciju”, piše Vuković te nastavlja: “Hotel Termia arhitektonsko je rješenje arhitekta Milana Mitevskog s 205 postelja, čija je izgradnja trajala tri godine, a svečano je otvoren 1. srpnja 1990. godine, kao hotel visoke B kategorije. U sklopu modernog objekta površine 16.037 četvornih metara, uređen je pansionski restoran s 550 i nacionalni restoran sa 125 sjedećih mjesta namijenjenih organiziranju svadbenih svečanosti, zabavnih i plesnih večeri, maturalnih zabava, poslovnih i obiteljskih ručkova i ostalih programa. Bogatu turističku ponudu u Hotelu Termia čine i raznovrsne prateće uslužne djelatnosti: banka, suvernirnica, salon za njegu tijela i masažu, frizerski salon, prodavaonica novina, prodavaonica sportske odjeće i modernih odjevnih predmeta. Uz to, posjetiteljima su na raspolaganju noćni bar, caffe bar, televizijska dvorana, kapelica, fitness dvorana, suvenirnica, četverostazna kuglana, konferencijske dvorane u kojima se organiziraju savjetovanja, seminari, prezentacije, sastanci i dr.” navodi Vuković.

No, isto toliku euforiju koliku je izazvalo otvaranje dotada neviđenog objekta na ovim prostorima, ubrzo je zamijenilo razočaranje kada su se počeli otkrivati njegovi nedostaci. Jedan od njih bili su i previsoki računi za energente jer hotel za grijanje i energiju uopće nije koristio vodu iz geotermalnih izvora gdje su Toplice smještene. Upućeni kažu da su zbog takvog gospodarenja godinama svakog mjeseca troškovi održavanja za svaki energent iznosili više od 100.000 kuna, što je pridonijelo da se Bizovačke toplice gotovo uguše u dugovanjima većim od 120 milijuna kuna, kojima do otvaranja stečaja više nisu mogle pomoći ni financijske injekcije države, ni stalno smanjivanje broja zaposlenika koji su, ispostavilo se, bili najmanji trošak u poslovanju Toplica. Agonija Toplica konačno je završila u lipnju 2014. godine, kada ih je prilikom sedmog pokušaja prodaje kupio poznati poduzetnik Jako Andabak za 14,6 milijuna kuna.

Nakon što je sagrađeno novo moderno lječilište te najveći bazen s umjetnim valovima u Hrvatskoj, u siječnju ove godine službeno je zatvoren i hotel Termia s ciljem početka renoviranja. U to vrijeme direktor Sunčanih toplica d.d., Stjepko Bulić, najavio je kako je rekonstrukcija hotela tek jedno u nizu planiranih ulaganja kojima se od Bizovačkih toplica želi stvoriti moderni hotelsko-turistički kompleks prema najvišim standardima.

Lidija ANIČIĆ
OVE GODINE VEĆ JE ULOŽENO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA

Hotel Termia zatvoren je sredinom siječnja 2017., a bazeni su bili zatvoreni do sredine lipnja. “Za to vrijeme sagradili smo vlastitu hidrostanicu, odnosno iskoristili smo prirodna bogatstva koja imamo, te na taj način imamo vlastitu vodu za upotrebu, sagradili smo novu blagajnu, odnosno ulaz u kupalište, novi prilaz bazenima, unaprijedili i uveli nove gastropunktove, dodatno uredili okoliš i obnovili saune. Investicija je iznosila više od dva milijuna kuna”, kaže Stjepko Bulić, direktor društva Sunčane toplice d.o.o.

GOSTI IZGUBLJENI U LABIRINTU

Hotel Termia pravi je labirint u kojem su se mnogi znali i izgubiti. “Imali smo nerijetko slučajeve gostiju koji bi otišli na toalet i u kupalište nakon čega se bez pomoći osoblja Toplica više nisu znali vratiti u svoje hotelske sobe ili restorane, tako da smo još godinama, čak i desetljećima poslije, gostima bili jednako toliko na usluzi kao vodiči koliko kao ugostitelji. A to je s godinama istinski umaralo”, pričali su nam svojedobno neki od bivših zaposlenika ovog zdanja.

Srećko Vuković

načelnik Općine Bizovac

OVI PROJEKTI PRIDONOSE NAPRETKU NAŠE OPĆINE

Načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković, pozdravio je nove poslovne planove Jake Andabaka o gradnji novog hotela. “S obzirom na dosad realizirane projekte koji su bili iznimno kvalitetni i pridonose napretku i same Općine Bizovac kao sve poželjnijoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske, držimo da će i ove najnovije najave o gradnji novog, modernog hotela ići u pravom smjeru, a bizovačkoj općini podariti neke nove, drukčije vizure u kojima će podjednako uživati i stanovnici i turisti koji ovamo dolaze iz svih dijelova Europe i svijeta”, poručuje Vuković.

nepraktičan

HOTEL TERMIA IMA BROJNE NEDOSTATKE