Osijek
SIMPOZIJ O NIJEMCIMA I AUSTRIJANCIMA

K. und K. zemljovidi i danas su u uporabi
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Studijskim posjetom Đakovu u nedjelju je završio trodnevni Međunarodni znanstveni skup “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu”, koji je ove godine imao svoje jubilarno izdanje, 25. po redu.

Na ovome skupu, čiji je radni dio održan od 3. do 4. listopada u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, sudjelovalo je 46 izlagatelja.

- Tijekom 24 godine u našem zborniku, a koji izlazi svake godine, objavili smo 650 znanstvenih radova koji rasvjetljavaju manje poznate teme koje se tiču znamenitih Nijemaca i Austrijanaca koji su ostavili kulturni trag u našoj zemlji i bez kojih nije moguće u potpunosti razumijeti međusobno kulturno djelovanje. Ovi radovi pokrivaju široki broj tema, od jezika, kulture, povijesti, sporta itd. Ove godine imali smo i međunarodno sudjelovanje znanstvenika iz Srbije, Crne Gore i BiH - rekao nam je Darko Apel, tajnik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj Osijek, koja je i organizator skupa.

Među najzanimljivijim temama bilo je izlaganje mr. sc. Franje Ambroša o austrougarskim temeljima katastra u Hrvatskoj i činjenici da se i dandanas koriste zemljovidi koji su nastali u vrijeme K. und K. monarhije. Magistar povijesti Mihael Sučić iz Muzeja Slavonije, govorio je o prikazu Nijemaca u Glasu Slavonije tijekom Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega. Zanimljivo je znati da su taj list tijekom rata, dakle na teritoriju koji su kontrolirali partizani, pa sve do listopada 1945., prodaje za kune. Kako je i za očekivati, partizanski Glas Slavonije o Nijemcima u duhu ratne propagande piše pogrdno, ali i prijeti osvetom pripadnicima njemačke manjine nakon rata, te isključuje mogućnost da oni nastave živjeti u budućoj Jugoslaviji pod komunstičkom vlašću. Bila je zanimljiva i poredbena raščlamba pisanja medija u slučaju masovnih napada tražitelja azila na stanovnike Kölna u Silvestarskoj noći 2015. doc. dr. sc. Mirele Müller i Nemanje Spasovskog. Valja istaknuti i autorski doprinos prof. dr. sc. Miljenka Brekala i dr. sc. Anamarije Lučić, doc. dr. sc. Tihomira Živića i Darka Mrkonjića, Stjepana Najmana, prof. emeritusa Ive Soljačića, dr. sc. Stanka Piplovića i Ivana Ćosića-Bukvina. D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJATELJI OSNOVALI TVRTKU ZA DIGITALNI MARKETING

Tek im je 20 i koja, a već
su uspješni diljem svijeta

2

UNIKOM - NOVI NAČIN OBRAČUNA

Razvrstavanje otpada i smanjen broj odvoza snižavaju cijenu usluge

3

VIJENAC JOSIPA KOZARCA U IŠČEKIVANJU OBNOVE

Naselje puca po šavovima, a
još im parkiraju iz drugih ulica

oglas