Autoglas
PRODAJA AUTOMOBILA U LISTOPADU

Ford Focus je najprodavaniji
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Iako ga nema na listi triju najprodavanijih modela, ukupni je pobjednik listopada na hrvatskom autotržištu Volkswagen

Prodaja automobila u odnosu prema listopadu lani - raste, prodano je gotovo 800 automobila više (3623 ove, a 2889 lani). I ukupna godišnja brojka je bolja nego 2016. Do studenoga je prodano 45.128 automobila, a u istom razdoblju lani 37.805 automobila.

Što se tiče modela, prema podacima agencije Promocija plus, prodajni pobjednik listopada je Ford Focus (241), koji je iza sebe ostavio Škodu Octaviju (224) i Daciu Duster (179). Više od 100 prodanih automobila još su imali Renault Clio (145), Suzuki Vitara (139), VW Tiguan (136), Renault Megane (125) i VW Golf (102). Iako ni jedan postojeći model nije na prva tri mjesta najprodavanijih, Volkswagen je ukupni pobjednik listopada, s 453 prodana automobila. Na drugom mjestu je Renault s 373 prodana vozila, a treća je Škoda, također u vlasništvu VW grupe, koja je u listopadu prodala 336 vozila. Što se tiče “egzotike”, u listopadu su kupcima uručene i dvije Tesle, dva Jaguara i dva Porschea. Ukupno u prvih deset mjeseci ove godine Škoda Octavia je najprodavaniji automobil (2343), na drugom je mjestu Renault Clio (2175), a treći je VW Golf (1831).

U prodaji po regijama nema nekih većih odstupanja od izvješća za rujan. Zagrebačka regija i dalje je neprijeporna, jer sama drži čak 35,25 tržišta automobila. Slijedi majušna Požeško-slavonska županija, koja je zbog svojih PŽ tablica poznata kao porezna oaza za korporacijska i rent'a'car vozila. Splitska i riječka regija su na trećem i četvrtom mjestu, a istarsko je tržište peto. Još jedna porezna oaza, Karlovačka županija, na šestom je mjestu, a osječka je regija na sedmom mjestu za nekoliko vozila pretekla poluporeznu oazu - Međimursku županiju. Ostale slavonske županije nisu se pomaknule, u dnu su poretka po regijama. Koliki je omjer, najbolje pokazuju brojke zagrebačke i virovitičke regije. U prvoj je ove godine novoregistrirano 15.907 automonbila, a u drugoj samo 175.

Milan BUGARIĆ
PRODANO SAMO 19 “STRUJAŠA”

I dok se veliki proizvođači polako pripremaju za struju, hrvatski kupci automobilima na električni pogon baš i ne vjeruju. Ove je godine do studenoga prodano ukupno 19 takvih automobila, pet Volkswagena, po četiri Rarira i Tesle, po dva Smarta i Renaulta te po jedan Hyundai i BMW. Problem je što su vozila na električni pogon još uvijek preskupa, a i broj punionica nije dostatan.