Autoglas
IONITY – PANEUROPSKA MREŽA PUNIONICA VISOKE SNAGE

E-mobilnost i na dugim putovanjima Europom
Objavljeno 7. studenog, 2017.

BMW Grupa, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen Grupa s Audijem i Porscheom objavili su zajednički pothvat IONITY, koji će razviti i implementirati mrežu punionica visoke snage (High Power Charging network) za napajanje električnih vozila diljem Europe.

Otvaranjem oko 400 HPC postaja do 2020. godine IONITY će olakšati putovanja na većim udaljenostima i označava važan korak za električna vozila. Sa sjedištem u Münchenu u Njemačkoj, zajednički pothvat vodi CEO Michael Hajesch, dok je glavni operativni direktor Marcus Groll, s rastućim timom, postavljenim na broj 50 početkom 2018. godine.

- Prva paneuropska HPC mreža ima ključnu ulogu u uspostavi tržišta za električna vozila. IONITY će omogućiti naš zajednički cilj pružanja brzog punjenja i mogućnost digitalnog plaćanja kako bi se olakšala putovanja na velike udaljenosti - rekao je Hajesch.

Ove godine otvorit će se ukupno 20 postaja, smještenih na glavnim cestama u Njemačkoj, Norveškoj i Austriji, u intervalima od 120 km, kroz partnerstva s tvrtkama "Tank & Rast", "Circle K" i "OMV". Do 2018. godine mreža će se proširiti na više od 100 postaja, od kojih svaka može opslužiti više klijenata koji voze različita vozila. S kapacitetom do 350 kW po točki punjenja, mreža će koristiti europski standard punjenja Combined Charging System kako bi se znatno smanjilo vrijeme punjenja u odnosu prema postojećim sustavima. Očekuje se kako će agnostički pristup marke i distribucija diljem Europe olakšati prihvatljivost električnih vozila.

Odabir najboljih lokacija uzima u obzir potencijalnu integraciju s postojećim tehnologijama punjenja dok IONITY pregovara s postojećim infrastrukturnim inicijativama, uključujući one koje podržavaju tvrtke sudionice i političke institucije. Investicija naglašava predanost koju proizvođači koji sudjeluju pokazuju glede električnih vozila i oslanja se na međunarodnu suradnju diljem industrije.

Osnivački partneri, BMW Grupa, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen Grupa imaju jednake udjele u zajedničkom pothvatu, dok su ostali proizvođači automobila pozvani da pomognu proširiti mrežu.M.Bugarić

Planira se otvaranje 400 HPC postaja do 2020. godine

Možda ste propustili...