Ekonomija
ERDUTSKI VINOGRADI

Najveći hrvatski vinograd i najveća bačva na svijetu
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Tvrtka Erdutski vinogradi d.o.o. sinonim je za Erdutsko vinogorje smješteno u Erdutu. Erdutski vinogradi obrađuju najveći vinograd u Hrvatskoj površine 513 hektara, a u podrumu te vinarije nalazi se najveća vinska bačva na svijetu zapremine 75 tisuća litara, u kojoj se čuva erdutska graševina.

Graševina je najpoznatija sorta te vinarije i upravo najbolje rezultate daje u erdutskom terroiru. Graševina, traminac, chardonnay, merlot i cabernet sauvignon nagradama na domaćim i međunarodnim sajmovima opravdali su povjerenje kupaca u kvalitetu vina iz Erduta.

Jesen u Erdutskim vinogradima bogata je događanjima. Početkom rujna održava se tradicionalna manifestacija Wine&Bike Tour. Ove godine manifestacija je završila koncertom Vlatka Stefanovskog na platou iznad Dunava s pogledom na erdutsku kulu.

Erdutski vinogradi d.o.o. i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje organizirali su prvi znanstveni skup posvećen povijesti vina i vinogradarstva Slavonije, Baranje i Srijema. Na znanstvenom skupu održanom u dvorcu Adamovich – Cseh u Erdutu, tridesetak znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva iznosili su nepoznate činjenice vezane uz ovu važnu gospodarsku granu. Najzanimljiviji podatak prezentiran na znanstvenom skupu jest povelja iz 1403. godine koja predstavlja prvi spomen vinograda u Erdutu. Sljedeće godine Erdutski vinogradi obilježavaju 615 godina pisanog spomena vinogradarske i vinarske tradicije u Erdutu.

Delegacija Erdutskih vinograda, predvođena direktoricom Dunjom Vukmirović i glavnom enologinjom Melitom Rumbak predstavljale su vinariju na Svjetskom sajmu vina u Hong Kongu, 9. i 10. studenoga.

Erdutski vinogradi pozivaju vas na Martinjsku zabavu 11. studenoga, s početkom u 19 sati, u restoranu Erdutskih vinograda u Erdutu. Rezervacije i info na 031/596-555, ili direktor@erdutski-vinogradi.hr.