Autoglas
PREMIJERA: CITROEN C4 CACTUS

Kompaktna limuzina iznimne udobnosti
Objavljeno 31. listopada, 2017.
Novi C4 Cactus dolazi s ponudom od sedam motora, a u Hrvatskoj se očekuje krajem proljeća 2018.

Nakon što je 2016. lansiran C3, a 2017. izveden pohod na SUV tržište s modelima C3 Aircross i C5 Aircross, Citroën je predstavio novu kompaktnu limuzinu - novi C4 Cactus. Novi C4 Cactus ističe se novim širokim i izražajnim prednjim krajem, preoblikovanim bokovima te naglašenim i uglađenim stražnjim krajem s novim LED svjetlima s 3D efektom.

Novi C4 Cactus odlikuje se punim oblicima, horizontalnim poklopcem motora koji odaje dojam robusnosti i zaštite, a bočna linija karoserije daje mu siluetu limuzine, te dobro leži na kotačima smještenima u kutovima vozila. Optimiranom konstrukcijom temeljenom na platformi PF1 Grupe PSA, novi C4 Cactus počiva na međuosovinskom razmaku od 2,6 metara, što je uobičajeno za segment kompaktnih limuzina, i nudi izdašan prostor za sve putnike. Istinski je svestran u gradskim i prigradskim područjima, kao i na otvorenoj cesti.

Novi C4 Cactus vrlo je skladnog profila. Nudi idealne proporcije jer trećinu čine staklene površine, dvije trećeine bokovi uz kompaktnu visinu od 1,48 metara, što je srednja vrijednost na tržištu, u korist aerodinamičnosti. Odlikuje se lebdećim krovom zahvaljujući neprekidnoj staklenoj površini oko cijelog vozila.

Kako bi se osigurala optimalna zaštita, osobito u gradskom okruženju, novi C4 Cactus opremljen je zaštitnim oblogama za blatobrane i na donjem dijelu karoserije, kao i novim istančanim elementima Airbump na donjem dijelu vrata, koja u cijelosti opasavaju karoseriju nastavno na zaštitne obloge donjeg dijela karoserije, zbog čega je taj model najzaštićenija limuzina u segmentu kompaktnih limuzina.

Gama je motora široka, novi C4 Cactus dolazi s trocilindarskim benzinskim motorima PureTech opremljenima najnovijim tehnologijama, koje omogućuju reaktivnost i umjerenu potrošnju i emisiju (nagrada International Engine of the Year 2015., 2016. i 2017. za izvedbe s turbopunjačem PureTech 110 i PureTech 130), te s dizelskim motorima BlueHDi, koji putnicima pružaju užitak u vožnji, ekonomičnost i brigu o okolišu. Tih sedam motora za daleka je izvozna tržišta upotpunjeno dizelskim motorom BlueHDi 100 S&S ETG6.

Novi C4 Cactus u Hrvatsku stiže krajem proljeća iduće godine.M.Bugarić