Tehno
ORIGINAL ILI KOPIJA

Test: Doogee Mix
Objavljeno 27. listopada, 2017.
U ruke nam je stigao Doogee Mix, telefon koji nas je na prvu zbunio jer izgleda isto kao i jedan drugi istoimeni model

Kineski telefoni, odnosno proizvođači, uzeli su zamah na svim svjetskim tržištima. Najbolje to pokazuje Huawei, ali i Xiaomi, a među izazivače svjetskih imena treba dodati i Doogee, čiji smo model Mix imali prilike isprobati. Da niste u rukama držali model Xiaomi Mi Mix, ne biste primijetili ništa neobično, no ako jeste, kao mi, onda ćete primijetiti potpuno istu prednju stranu. No, bez obzira na to, Doogee Mix je impresivan telefon, a koliko, donosimo u nastavku.

Bez rubova

Svakih nekoliko godina svjedočimo novim trendovima u svijetu mobilne telefonije. Prvi je bio to što manji telefon, pa što veći, veći zaslon, potom tanji profil, zatim zakrivljeni rubovi, a sada, eto, i bez rubova oko zaslona. Doogee Mix je to odradio kao i najbolji na tržištu, pa tražite li zaslon od ruba do ruba na čak tri strane – evo vam telefon koji savršeno ispunjava taj kriterij. Glede dizajna, Doogee Mix izgleda impresivno i mnogo skuplje nego što to jest. Metalni obruč uz staklenu stražnju i prednju stranu nekada je bio sinonim samo za najskuplje na tržištu, a sada je i u srednjoj klasi uređaja, u koju se ubraja i Doogee Mix. Kvaliteta izrade je odlična i nema se tu nekakve primjedbe, jedino što bode oči i djeluje pomalo nezgrapno postavljeno zaštita je zaslona. Poprilično je debela i zasigurno pruža dobru zaštitu zaslona od loma, no izgleda, prema našem mišljenju, ružno i narušava dojam, pa bismo ju rado zamijenili nekom manje napadnom. Stražnja strana otkriva dvije leće za fotoaparat i bljeskalicu, a prednja je potpuno prekrivena zaslonom i majušnim rubom s donje strane, gdje se neobično smjestila prednja selfi kamera. Kako je kameru na toj poziciji koristiti u praksi? Pa, očekivano, malo nezgodno, no uz malo privikavanja, sve je jednostavnije. Rubovi donose standardne tipke i USB utor za punjač. Dakle, standard.

Solidna oprema

Nakon uključivanja Doogee Mixa dočekuje nas golemi, 5,5-inčni, AMOLED zaslon u HD rezoluciji koja pruža odličan prikaz, tek nešto teže vidljiv na suncu, vjerojatno zbog zaštite na zaslonu. Usput rečeno, zaštita zaslona je Gorilla Glass 5, tako da nema straha od ogrebotina, lomova i sličnih nezgoda. Rad na telefonu je fluidan i brz, a za to se može zahvaliti čak 6 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu. Sve skupa upareno je s MediaTek Helio P25 čipsetom. Android je u verziji 7.0, a u biti je tek blago promijenjen od generičkog, što i nije loše. Dvostruka kamera na poleđini snima solidne fotke, a iza nje stoji Samsungova tehnologija, pa se tome nije čuditi. Ta kombinacija dviju leća inače se koristi kako bi se prikupilo što više boja (RGB senzor), odnosno što više detalja (monokromatski senzor), pa se kombinacijom njihovih rezultata dobije kvalitetnija fotografija. Za tim rješenjima, kako vidimo, poseže sve više proizvođača, pa, iako je donedavno bilo neobično, danas su dvije leće normalna pojava na telefonima. Snimanje videa zaustavljeno je na Full HD, no to je i za očekivati. Autonomija telefona je prosječna, ako ste aktivniji korisnik računajte na dan korištenja. Dakle, kakav je Doogee Mix? Nakon kraćeg druženja telefon nam je ostavio dojam solidnog uređaja srednjeg razred. Dakle, ovdje nema NFC-a, nema čak ni LED žaruljice da vam telefon “blinka” kada stigne poruka, nema ni brzog punjenja, a USB utor je već zastario (nije USB-C). Međutim, kupcima ovakvog telefona većina toga i nije presudna, presudan je lijep i moderan izgled, brz rad, solidan fotoaparat, velik zaslon i niska cijena. Ona se kreće oko 2000 kuna, pa ako su navedene prednosti ono što tražite – svakako pogledajte i Doogee Mix.

Marin REŽIĆ

Glede dizajna, Doogee Mix izgleda impresivno i mnogo skuplje nego što to jest

Najčitanije iz rubrike