Kultura
“BIJELOM JELENU” DVIJE NAGRADE NA 20. SUSRETU PROFESIONALNIH KAZALIŠTA

Lacina nagrađena za scenografiju, redateljica Kučinović i Elek za svjetlo
Objavljeno 24. listopada, 2017.

Vezani članci

LUTKARSTVO NIJE DOBNA, VEĆ UMJETNIČKA KATEGORIJA

“Bijeli jelen” osječkog Dječjeg kazališta na jubilarnom, 50. PIF-u u Zagrebu

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Više od 50 tisuća gledatelja na 260 izvedbi doma i u gostima

DOMAĆIN JUBILARNOG IZDANJA FESTIVALA GLUMCA BIT ĆE GRAD ILOK

Ansambl osječkog “Bijelog jelena” dobio nagradu “Nevenka Filipović”

ČAKOVEC - Zdenka Lacina dobila je nagradu za najbolju scenografiju i kostimografiju, a Igor Elek, majstor rasvjete Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, i redateljica predstave Tamara Kučinović dobili su nagradu za najbolje oblikovanje svjetla za predstavu “Bijeli jelen” Vladimira Nazora. Te dvije nagrade stižu s prestižnog, jubilarnog, 20. susreta profesionalnih kazališta Hrvatskog centra Assitej, krovne organizacije koja okuplja profesionalna kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Docentici Zdenki Lacini ovo je prva kazališna nagrada i presretna je što ju je zaslužila upravo za scenografiju i kostime ove predstave. Istaknula je kako je za nagradu zaslužan i tehnolog Davor Molnar te brojna ekipa koja je radila na izradi zahtjevnih rekvizita, scene i kostima.

Igor Elek i redateljica Tamara Kučinović zajednički potpisuju oblikovanje svjetla, a ova im je nagrada, ističu, poticaj za još bolja, kreativna, suvremena rješenja u sljedećim projektima.

Ravnatelj DKO-a Ivica Lučić dodao je kako je to nastavak uspješnog razdoblja, koje su obilježile mnogobrojne nagrade:

- Ove dvije nisu glumačke nagrade, ali pokazuju da svi kotačići moraju dobro funkcionirati i da je svaki doprinos kvaliteti predstave jednako važan.

Festival je, kao i svake godine, održan u Čakovcu, a okupio je ponajbolja ostvarenja iz protekle kazališne sezone. Izvedeno je deset predstava kazališta iz cijele Hrvatske. Stručni žiri - Olja Lozica, Petra Mrduljaš Doležal i Dario Harjaček, dodijelio je nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija.

Nagradu za scensku glazbu dobio je Vlatko Panić (“Muka malog vuka” Male scene Zagreb). Dvije ravnopravne nagrade za kolektivno glumačko ostvarenje dobio je ansambl predstave “U zvijezde” Gradskog kazališta lutaka Split i ansambl predstave “Preko sedam mora, preko sedam gora” Kazališne družine Pinklec Čakovec. Nagrade za glumačko ostvarenje dobili su Lucija Barišić (“Muka malog vuka”) i Zlatko Vicić (“Wanda Lavanda” GKL-a Rijeka). Nagrada za izvedbeni tekst pripala je autorskom timu predstave “S razlogom” Kazališne družine Pinklec i Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT Zagreb, a nagrada za dramaturgiju Jeleni Kovačić za predstavu “Preko sedam mora, preko sedam gora”. Za režiju su nagrađene Morana Dolenc (“S razlogom”) te Anica Tomić (“Preko sedam mora...”). Najbolja predstava u cjelini je “S razlogom”. N.Vekić

RIJEČ ŽIRIJA

“Zdenka Lacina osmislila je inventivno likovno rješenje i stvorila izuzetno homogen vizualni jezik kroz pomak od doslovnosti koji i djeci ostaje čitak”, obrazložio je stručni žiri svoju odluku, a za svjetlo u predstavi ističu da “dojmljivo dočarava fantazmagorično očuđen šumski krajolik, potpomažući dramaturšku odluku da se priča gradi nizom atmosferičnih scenskih slika”.

Ivica Lučić

ravnatelj

Ove dvije nisu glumačke nagrade, ali pokazuju da svi kotačići moraju dobro funkcionirati i da je svaki doprinos kvaliteti predstave jednako važan.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike