Novosti
AKCIJA AGROKOR

Todorićima i dalje ni traga,
DORH priprema tjeralicu
Objavljeno 19. listopada, 2017.
Ivici Todoriću, ako se ne pojavi, prijeti Interpolova međunarodna tjeralica

Do četvrtka navečer u Hrvatsku se nije vratio nitko od trojice Todorića osumnjičenih u aferi Agrokor. Ivici Todoriću je, podsjetimo, određen jednomjesečni istražni zatvor, a njegove sinove Antu i Ivana očekuje razgovor s istražiteljima. Vlasniku Agrokora ostalo je još malo vremena da se javi istražiteljima ili će protiv njega biti raspisan europski uhidbeni nalog, odnosno Interpolova tjeralica. O raspisivanju uhidbenog naloga treba odlučiti DORH.

Na upit zašto je zagrebački Županijski sud odlučio pustiti sve osumnjičene, a odrediti istražni zatvor samo za Ivicu Todorića, glasnogovornik tog suda Krešimir Devčić izjavio je kako sudac istrage smatra da u odnosu na prvookrivljenog Ivicu Todorića postoje bitni elementi koji ukazuju na opasnost od utjecaja na svjedoke.

- Radi se o 15-ak svjedoka, a to su bivši djelatnici i članovi uprave. Sudac istrage smatra da postoji mogućnost od nedopuštenog utjecaja - rekao je. Devčić je dodao kako Todorić u svakom slučaju nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima jer je “notorna činjenica da se u ovom trenutku ne nalazi u Hrvatskoj.”

- DORH nije tražio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, očito smatrajući da će se Todorić pojaviti na svojoj zagrebačkoj adresi - dodao je. Čim se odredi istražni zatvor, na Županijskom državnom odvjetništvu je obveza da osigura prisutnost okrivljenika tijekom kaznenog postupka. Upitan hoće li za Todorićem biti raspisana tjeralica, rekao je da bi tjeralica trebala biti raspisana u nacionalnim okvirima, kako bi se okrivljeni u svakom trenutku, ako se zatekne u Hrvatskoj, mogao uhititi i sprovesti u zatvor u Remetincu. “Tu je i europski uhidbeni nalog, koji se može aktivirati. Županijsko državno odvjetništvo raspisuje europski uhidbeni nalog i na njima je odluka”, dodao je. Europski uhidbeni nalog, kaže Devčić, raspisuje se u trenutku kad je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora, odnosno nacionalna ili eventualno međunarodna tjeralica, a to je već sada. Što se tiče prava žalbe na odbijanje prijedloga istražnog zatvora za osumnjičenike, tu je rok kratak, DORH ima 24 sata od trenutka kad zaprimi pisani otpravak sa suda. Načelni rok za Ivicu Todorića iznosi tri dana - rekao je Devčić.

Iz pritvora u Remetincu u srijedu kasno navečer izišlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna. Ukupnoj šteti Državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga. Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Todorić je na svom blogu, nakon što mu je određen istražni zatvor, ocijenio da je pravna država, odbacivši zahtjev da se Agrokorovim menadžerima odredi istražni zatvor, stala na kraj političkoj samovolji, ispričao se bivšim suradnicima što su zbog političkog progona morali proći “sramotnu torturu” te poručio da će se boriti za istinu i razotkrivanje “političke kampanje”.

Policija je nastavila pretres Kulmerovih dvora, doma obitelji Todorić, koji se sastoje od nekoliko objekata, a u četvrtak je na red došla kuća Hrvoja Balenta.

Dijana PAVLOVIĆ/H
NOBILO ĆE ZVATI MINISTRA ZDRAVKA MARIĆA ZA SVJEDOKA

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, izjavio je u srijedu kako planira za svjedoka u slučaju Agrokor pozvati ministra financija Zdravka Marića. Podsjećajući na izjavu u kojoj je Marić nedavno rekao kako je vjerovao u podatke koji su mu predočeni jer jedino tako može funkcionirati veliki sustav, Nobilo je rekao Hini da im je on važan svjedok. “Ako je Zdravko Marić vjerovao službama Agrokora, a ja mu vjerujem da je to tako bilo, onda je on važan svjedok da bi objasnio na koji način su se radila financijska izvješća, tko ih je prezentirao, tko je znao podatke i kome su bili prezentirani”, kazao je Nobilo. Ako je Marić imao razloga vjerovati u ispravnost tih izvješća, onda je to svakako imala i Piruška Canjuga, koja nije financijski stručnjak, ustvrdio je Nobilo.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike