Regija
JAVNO IZLAGANJE PROJEKATA

Valpovo gradi novu tržnicu
Objavljeno 19. listopada, 2017.
Zelena tržnica zadržava postojeću lokaciju, ali bit će natkrivena

VALPOVO - Da je realizacija projekta buduće nove gradske tržnice u Valpovu u punom jeku, najbolje svjedoči podatak da danas počinje javni uvid u III. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Valpova i II. izmjene i dopune detaljnog plana uređenja i obnove povijesne jezgre, koje dijelom imaju za cilj stvoriti preduvjete za početak realizacije dugoočekivane izgradnje tržnice na lokaciji stare gradske tržnice.

Uvid od danas

Naime, kako je objavljeno i potvrđeno na službenim stranicama Grada, Upravni odjel za gospodarstvo i upravne djelatnosti nositelj je, u ime Grada Valpova, izrade III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Valpova i II. izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja i obnove povijesne jezgre grada Valpova. Ta su dva dokumenta stavljena u javnu raspravu nakon koje će se nastaviti postupak izmjena i prilagodbe novoutvrđenim potrebama.

Prvi dokument stavljen je u proceduru početkom travnja ove godine, na zahtjev Ine, koja je kao ovlaštenik koncesije eksploatacije, predložila novo definiranje granica triju ekploatacijskih polja na području grada Valpova. Javni uvid otvoren je od danas, 20., do 27. listopada, a javno izlaganje održat će se 24. listopada u gradskoj vijećnici s početkom u 11 sati.

Drugi je dokument važan u postupku planiranja uređenja tržnice u Valpovu, a stavljen je, odlukom Gradskog vijeća, u proceduru krajem siječnja ove godine, s obzirom na to da postojeća tržnica ne zadovoljava potrebe, pa je pokrenut gradski razvojni projekt Zelena tržnica, koji naročito za cilj ims potaknuti ekološku proizvodnju tradicionalnih i autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Projekt Zelena tržnica zadržava postojeću lokaciju, bit će natkriven, a uz dvadesetak prodajnih štandova planirano je i sedam prodajnih kioska, infokiosk, mesnica/ribarnica, ugostiteljski objekt, skladište te manja uslužna hladnjača, najavljeno je iz LRA Valpovo-Petrijevci.

Prednost lokalnima

S obzirom na to da je jedan od važnih preduvjeta za uspješnu realizaciju Zelene tržnice povećanje površine, te će se izmjene namjene i parcelacije prostora regulirati II. izmjenama i dopunama DPU-a povijesne jezgre. Tim su prijedlogom predloženi i detaljna namjena površina i uvjeti građenja koji se moraju poštovati tijekom realizacije. Nakon javne rasprave bit će rasprava te prihvaćanje prijedloga na sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova. I za taj dokument javni uvid će također biti otvoren od 20. do 27. listopada, a javno izlaganje 24. listopada u gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati.

Projekt nove tržnice koncipiran je tako da prednost u korištenju tržnice treba dati lokalnim proizvođačima, posebice ekoloških i tradicionalnih proizvoda, za koje će se formirati zona na prostoru nove tržnice i gdje će se održavati redovite promotivne akcije, poput dana zdravog kuhanja, degustacije i drugo.

- U planu nam je i razviti lokalnu markicu koju će povjerenstvo Grada dodijeliti lokalnim proizvođačima, a koja će biti kupcima garancija da stvarno kupuju lokalno proizvedeno. Također, planira se još intenzivnije raditi na udruživanju proizvođača, standardizaciji proizvoda, konverziji na ekološku proizvodnju i drugo, jer ovo nikako neće biti još jedna u nizu klasičnih tržnica, nego prostor koji će načinom svog uređenja i spojem moderne i tradicionalne arhitekture postati zapravo novi dnevni boravak grada - najavila je svojedobno kreatorica projekta i čelnica LRA Valpovo–Petrijevci, Lidija Maurović Košćak.

Lidija ANIČIĆ

Održavat će se redovite promotivne akcije poput dana zdravog kuhanja, degustacije i drugo

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana