Tehno
VRIJEME PROVEDENO ZA RAČUNALOM

Postavke monitora za bolje držanje
Objavljeno 20. listopada, 2017.
Ergonomske značajke trebale bi biti primarne

Današnja raznolikost u ponudi monitora znači da svatko može naći što mu treba, no neki od nas provode puno više vremena ispred ekrana, poput grafičkih dizajnera, programera, financijskih stručnjaka i drugih poslovnih korisnika.

MMD, licencirani partner Philips monitora postavio je standarde u potrazi za olakšanjem u radu.

Bol u leđima i vratu

Kako bi se izbjegla fizička neugoda i olakšali sati ispred ekrana, ergonomske značajke koje poboljšavaju držanje trebale bi biti primarne u odabiru monitora.

Postolje s podesivom visinom odličan je početak. Pozicioniranje monitora prema visini linije vida može povećati udobonost pri čitanju.

Philips SmartEgoBase nudi još širi spektar: podešavanje visine, zakretanje, nagib i rotiranje monitora omogućuju maksimalnu udobnost i pomažu u smanjenju fizičkog naprezanja tijekom radnog dana. Osim toga, ovo postolje ima i opciju spuštanja monitora na razinu radnog stola. Pozitivna strana toga je da se smanjuje i nered izazvan kabelima, što omogućuje uredno i profesionalno radno mjesto.

Umorne oči

Tko nije osjetio umor očiju nakon dugog vremena provedenog ispred ekrana? Sljedeći korak u osiguravanju savršenog radnog okruženja je smanjenje iscrpljujućih efekata slabog osvjetljenja i štetnog kratkovalnog plavog svjetla.

Kratkovalno plavo svijetlo tijekom vremena može prouzročiti oštećenje očiju i vida. Philips SoftBlue tehnologija smanjuje valove štetne plave svjetlosti ne mijenjajući pritom originalne boje. Ova tehnologija razlikuje se od tehnolgija baziranih na filtar-metodama koje blokiraju ekran zaštitnim staklom i tako oboje originalne boje žutom bojom, što smanjuje iskustvo gledanja i u najgorem slučaju čini sliku nekorisnom, posebice za profesionalne korisnike. Postoji još jedan način smanjenja štetnog kratkovalnog plavog svjetla, a to je LowBlueMode, pametna softverska tehnologija.

Flicker-free tehnologija regulira osvjetljenje i smanjuje treperenje kako bi se osiguralo što ugodnije gledanje. Zbog načina na koji se svjetlost regulira u kombinaciji s LED pozadinskim osvjetljenjem korisnici mogu primijetiti treperenje ekrana koje rezultira umorom očiju. Flicker-free tehnologija primjenjuje novo rješenje reguliranja osvjetljenja za veću udobnost gledanja. Još jedna značajka koja pogotovo čitanje čini još ugodnijim je EasyRead opcija koja omogućuje što realnije iskustvo čitanja.

Nered kabela

Previše kabela i premalo priključaka često su velike smetnje za korisnike. Neke od značajki koje mogu pomoći u tome su:

USB-C je posebno pogodan za korisnike s ultrabook tipovima uređaja jer pretvara monitor u hub pružajući tako najviše od ograničenih mogućnosti povezivanja i fleksibilnog radnog mjesta. USB-C osigurava da se periferija poveže s monitorom i za to je potreban samo jedan SuperSpeed USB kabel za prijenos slike i zvuka te vezu s internetom i intranetom.

Postavke multimonitora povećavaju produktivnost i omogućuju besprijekorno multitaskanje. Posebice kod monitora koji imaju mogućnost lančanog umrežavanja kako bi niz monitora bio povezan preko samo jednog DisplayPort kabela.

Nesigurne web-kamere

Web-kamere su brz i jednostavan način povezivanja s kolegama i partnerima diljem svijeta. Ali su također i riskantne jer je svaka web-kamera svojevrsni prozor u kompaniju. Ako bi ih hakeri probili, mogle bi se koristiti kao stvaranje neovlaštene pristupne točke. Pop-up web-kamere nude sve mogućnosti obične web-kamere, ali s izrazito niskim rizikom: web-kamera iskoči kada je potrebna za sastanak i sprema se kada nije u upotrebi.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike