Osijek
AKTIVNOSTI SLAVONSKOG HRASTA

Na bajeru na Jugu 2 uredili poučnu stazu i kodove o mikrostaništu
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Bablje ljeto izviđači znaju itekakako dobro iskoristiti, pa su tako članovi IU “Slavonski hrast” organizirali “scout picnic” za svoje članove i njihove roditelje, učenike osnovnih škola i građane Gradske četvrti “Jug 2”.

Formirali su “Izviđački park” uz bajer i tamo organizirali brojne radionice, kao dio programskih aktivnosti projekta koji se pod nazivom “Djeluj pozitivno – nisi sam” provodi tijekom cijele godine uz potporu Grada Osijeka.

Zorislav Babić, tajnik Izviđačke udruge, kaže kako su programski sadržaji projekta usmjereni na prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladeži, a izvrsno se uklapaju u aktivnosti koje izviđači nude u svom kontinuiranom djelovanju. Gotovo stotinu izviđača i druge djece tako su imali priliku naučiti kako izraditi sklonište od kiše i vjetra, kako se uz pomoć užeta popeti na stablo, koristiti kompas i GPS uređaj, prenijeti poruku uz pomoć zastavica… Okupljanje je iskorišteno i za uređenje poučne staze uz bajer postavljanjem ploča s podacima i “Qr” kodovima o biljnom i životinjskom svijetu ovog mikrostaništa.

- Bila je to prilika da izviđači i druga djeca nauče još ponešto novo, ali i da daju svoj doprinos čuvanju i zaštiti okoliša. Poučna je staza uređena uz potporu Zaklade Slagalica, sredstvima iz inicijative Za mene – za Osijek. Odrasli članovi – volonteri Slavonskog hrasta pobrinuli su se za siguran i ugodan boravak svih sudionika u ovom djeliću prirode na rubu grada. Nije izostala ni okrjepa za umorne. Kotao s ukusnim izviđačkim grahom ostao je gotovo prazan, a donacija tvrtke Karolina d.o.o. bila je iznenađenje i slatki dodatak - kaže Babić. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike