Novosti
NAJAVA IZ MINISTARSTVA OBRAZOVANJA

Od sljedeće jeseni ocjene će se opet zaključivati na polugodištu
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za HRT je potvrdila skori povratak zaključivanja ocjena na polugodištu u svim razredima osim prvoga. Prijedlog je to povjerenstva koje je radilo na izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

- Prijedlog o ponovnom vraćanju ocjena na polugodištu pripremljen je za javnu raspravu. Ako se neće stići, onda ćemo to riješiti odlukom - izjavila je ministrica Divjak za Dnevnik HRT-a. Ministričinu izjavu mnogi su mediji interpretirali na način kako će se već na kraju ovoga polugodišta ocjene ponovno zaključivati. Iz Ureda ministrice doznajemo kako to ipak neće biti ove godine kako se špekulira, s obzirom na vrijeme potrebno za javnu raspravu prije samog izglasavanja u Saboru.

- Prijedlog vjerojatno neće biti izglasan za ovo polugodište, već za sljedeću školsku godinu, rekli su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pripremljene izmjene trebale bi tako uvažiti brojne primjedbe roditelja i učenika, koji, istaknuli su iz Ministarstva, najčešće traže kvantitativnu povratnu informaciju na kraju prvog polugodišta. Potvrdili su to i državni tajnici u Ministarstvu Hrvoje Šlezak i Lidija Kralj za portal učenici.com.

- Ako se Zakon kroz proceduru javnog savjetovanja i saborska čitanja i uspije usvojiti ove godine, planirano je da navedena odredba stupi na snagu i bude u primjeni sljedeće nastavne godine - objasnio je Šlezak. Lidija Kralj objavila je da ništa od toga ove godine, jer bi prijedlog izmjena i dopuna zakona u sljedećih nekoliko dana tek trebao biti upućen u savjetovanje s javnošću.

Podsjetimo, zaključivanje ocjena ukinuo je 2012. godine tadašnji ministar Željko Jovanović kada se taj potez činio kao najbolje rješenje. Namjeravalo se tada rasteretiti učenike i nastavnike, no u pet godina takve prakse pokazalo se da je ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu donijelo lošije rezultate kod učenika. J.Pejaković

Možda ste propustili...

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

Najčitanije iz rubrike