Dome slatki dome
DIZAJN BLAGOVAONICE

Kako odabrati blagovaonički stol
Objavljeno 19. listopada, 2017.
Kakav god stol odabrali, stolice ne moraju slijediti stil

U modernim životnim koncepcijama blagovaonica je sastavni dio dnevnog boravka. Osim što treba činiti sklad s boravkom, blagovaonica sama po sebi treba biti funkcionalna i lijepa. Upravo je zbog toga odabir blagovaoničkog stola jako važan.

Funkcionalnost je prvi zahtjev pri odabiru. On se odnosi na potreban broj sjedećih mjesta te praktičnost u održavanju. Pripazite na veličinu prostora u koji će stol biti smješten. Česta je pogreška odabir prevelikog stola u odnosu prema površini prostora. Izbjeći ćete ju odabirom stola na razvlačenje, odabirom reflektirajućeg materijala poput stakla ili dizajnom stola s uvučenim nogama. Sve će to vizualno smanjiti površinu. Odabir okruglog stola također je dobar jer su okrugle plohe vizualno mekše i zauzimaju manju površinu.

Materijali

Površina stola od kaljenog stakla ili kamena bit će otpornija na udarce od drvenih površina, ali i nešto teža za održavanje, pa treba biti oprezan u odabiru materijala. U ovoj odluci svakako će pripomoći interakcija s ostalim elementima namještaja. Drvo i kamen, a osobito mramor, trendovski su materijali, pa će poklonici trenda zasigurno odabrati nešto od ovih materijala. Kako je moderno kombiniranje različitih materijala, poželjno je da noge stola budu različite od ploče, bilo materijalom ili bojom, kako bi se stvorila veća vizualna raznolikost. Iskoristite ovaj trend pa povežite različite materijale u dnevnom boravku i blagovaonici ponavljajući boje iz dnevnog boravka na blagovaoničkom stolu. Povežite drvene detalje ili umetke kamena na blagovaoničkom i klub-stoliću. Metal je također trendovski materijal, osobito bojen u mat boje. To se može odnositi na noge stola ili dekorativne predmete koje ćete postaviti na stol. Bronca je izrazito moderna, odlično se kombinira sa svim materijalima i bojama, a odlična joj je primjena na nogama stola.

Imitacije kamena

Staklo je materijal koji je vječan, a u malim prostorima nezamjenjiv. Ako se odlučite za staklo, poželjno je odabrati prozirno ili bojeno, ne mutno, jer ćete slijediti trend. Hladnoću stakla najbolje će negirati toplina drva, izbjegnite metalne detalje u visokom sjaju.

Vrlo praktični, vizualno dopadljivi i trendovski su i različiti kompozitni materijali koji imitiraju kamen, cement, beton, a mogu se primijeniti na ploči ili nogama stola. Ovi su materijali izraziro praktični za održavanje, a odlično se kombiniraju s prirodnim materijalima.

Bez obzira na to kakav stol odabrali, pravilo je da stolice ne moraju slijediti ni stil, ni materijale blagovaoničkog stola. Budite kreativni i začinite ljepotu stola interesantnim stolicama.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike