Kultura
NAGRADA ZA ULOGE S. FREUDA I C.S. LEWISA

U Kragujevcu Joakimov prsten Torjancu i Dijaku
Objavljeno 17. listopada, 2017.

KRAGUJEVAC - Na prestižnom 12. međunarodnom kazališnom festivalu JoakimInterFest, koji je u subotu završio u Kragujevcu, Marko Torjanac i Franjo Dijak nagrađeni su jednom od najprestižnijih glumačkih nagrada u Srbiji – Joakimovim prstenom za najbolje glumce Festivala, za uloge Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa u predstavi “Posljednja Freudova seansa” Kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca.

Torjanac i Dijak nagrade su osvojili u oštroj međunarodnoj kazališnoj konkurenciji, u kojoj su sudjelovala kazališta iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Rusije i Srbije.

Domaćin i organizator JoakimInterFesta je Knjaževsko srpski teatar, najstarije srpsko kazalište, koje je 1835. osnovao srpski dramatičar i prosvjetitelj Joakim Vujić, po kojemu ta prestižna nagrada nosi ime.

- Ove nagrade s ponosom donosimo u Hrvatsku – rekli su laureati i dodali kako su prijateljski prijam, ugodan boravak i profesionalno poštovanje koje su doživjeli dokaz da umjetnost gradi mostove i ne poznaje granice - javljaju iz kazališta.

– U ovim vremenima, u kojima političke elite i nadalje stvaraju neprijateljstva, ova potvrda umjetnosti kao snage koja spaja ljude i zemlje više je nego značajna – rekao je Torjanac.

Inače, “Posljednja Freudova seansa” jedna je od najizvođenijih predstava u Hrvatskoj i dobitnica brojnih prestižnih hrvatskih nagrada, a prije dvije godine nagradu Joakimov prsten, na 10. JoakimInterFestu, dobio je također hrvatski glumac, Slaven Španović, za ulogu u predstavi “Plemena” nastaloj u koprodukciji Planet Arta i Teatra Exit.

Sljedeća izvedba “Posljednje Freudove seanse” u Zagrebu na rasporedu je 12. studenoga u Kazalištu Mala scena, a tijekom studenoga i prosinca gostuje u Crikvenici, Ivanić-Gradu, Zaprešiću, Poreču i dr. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u