Osijek
18. LISTOPADA - SVJETSKI DAN MENOPAUZE

Menopauza je glavni razlog za posjet ginekologu,no samo 2 % žena koristi hormonsku terapiju
Objavljeno 17. listopada, 2017.

U 2016. godini na skrbi ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena na području cijele Hrvatske bilo je 1.677.980 žena, što je za 2,4 posto manje u odnosu na 2015. Konkretno, na području Osječko-baranjske županije u mreži od 12 timova ginekologa upisana je 78.761 pacijentica, no lani je od tog broja samo njih 25.107 koristilo usluge ginkologa, što je tek 32 posto pacijentica.

Od najčešćih bolesti i stanja zbog kojih su žene lani posjećivale ginekologa na prvom su mjestu upravo menopauzalni i perimenopauzalni poremećaji (9,4 %), zatim slijede poremećaji menstruacije (8,6 %), druge upalne bolesti ženskih zdjeličnih organa (7,8 %), postupci u vezi sa sprječavanjem neželjene trudnoće (7,4 %), te nadzor nad normalnom trudnoćom (5,9 %).

Upravo se danas (18. listopada) ubilježava Svjetski dan menopauze, koji je ove godine posvećen neredovitim krvarenjima u perimenopauzi, jednom od najčešćih problema prijelaznog razdoblja u biološkom ciklusu svake žene. Naime, Institut za žensko zdravlje upozorava kako je stopa korištenja menopauzalne hormonske terapije u ciljnoj skupini žena u Republici Hrvatskoj manja od dva posto, iako čak 50 posto perimenopauzalnih i postmenopauzalnih žena traži pomoć ginekologa primarne zdravstvene zaštite zbog abnormalnog krvarenja.

- Najnovije spoznaje dokazuju da više nema mjesta raširenoj bojazni o štetnosti hormonskog liječenja. Fascinantni su rezultati nedavno objavljenog istraživanja o utjecaju menopauzalne hormonske terapije na pobol i smrtnost. Obrađeno je 13.816 žena u dobi od 50 do 79 godina koje su koristile MHT kroz 18 godina u odnosu na 13.531 ženu iste dobne skupine koje su koristile placebo. Između ovih grupa nije bilo nikakve razlike u stopi mortaliteta bilo kojeg uzroka, posebice smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. U stopi smrtnosti zbog maligne bolesti nije bilo nikakve značajne razlike. Tako je u razdoblju od 18 godina zbog maligne bolesti umrlo 2207 ispitanica, a stopa mortaliteta bila je identična u korisnica MHT i placebo grupe (8,2 % vs. 8,0 %). Ako se promatra utjecaj menopauzalnog hormonskog liječenja samo na rak dojke kao uzroka smrti, također nema razlike između dviju grupa. Štoviše, statistički su čak i u prednosti one žene koje su koristile samo estrogen. U njih je stopa smrtnosti od raka dojke bila značajno niža nego u općoj populaciji. Zaključak ove studije potvrđuju i ovogodišnje smjernice sjevernoameričkog društva za menopauzu koje upućuju na dobrobit propisivanja i korištenja hormonskog menopauzalnog liječenja koje treba započeti, u indiciranim situacijama, čim ranije. Naime, započeto liječenje u okviru dvije godine od ulaska u menopauzu značajno će poboljšati zdravstveni profil, umanjiti nastanak kroničnih bolesti i opću stopu smrtnosti, naglašava doc. dr .sc. Ivan Fistonić, predstavnik Hrvatskog društva za menopauzu u Council of Affilated Menopause Societies pri International Menopause Society (IMS). N. Z. Eberhard

78.761

pacijentica na području Osječko- baranjske županije ima odabranog ginekologa

12

ginekoloških timova u mreži HZZO-a djeluje na području Osječko-baranjske županije

Najčitanije iz rubrike