Svijet
POLITIČKO UBOJSTVO

Autobomba za novinarku koja je smetala vlastima
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Novinarka Daphne Caruana Galizia (53), koja je povela istragu “Panama papira” kojom je otkrivena korupcija na Malti, ali i korupcijski skandali diljem svijeta i umiješanost političara i visokih dužnosnika u offshore poslovanje, ubijena je u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila Peugeot 108, u blizini njezine kuće na Malti.

Kako javljaju lokalni mediji, ona je prije petnaestak dana policiji prijavila prijetnje smrću. Svoj posljednji članak na blogu je objavila u ponedjeljak u 14.35 sati, a ubijena je u eksploziji koja se dogodila nešto nakon 15 sati. Na svome je blogu u posljednje vrijeme pisala o najnovijim otkrićima prema kojima je premijer Malte Joseph Muscat sa svoja najbliža dva suradnika umiješan u rad offshore tvrtki i prodajom putovnica Malte, kao i sumnjive uplate vlade Azerbajdžana. “U ovim trenucima, dok je zemlja u šoku zbog takvog strašnog napada, pozivam sve da posvete pozornost svojim riječima, da ne osuđuju i da iskažu solidarnost”, rekla je predsjednica Republike Malte Marie Louise Coleiro Preca, dodavši da je zadužila sigurnosne službe da identificiraju počinitelja. “Svi znaju da je novinarka Galizia bila moja oštra kritičarka, koliko je politička kritičarka toliko i osobna, ali nitko ne može opravdati takav barbarski čin na bilo koji način”, dodala je predsjednica. Nakon izbora koji su se održali ovoga ljeta, politički komentatori su se bojali povratka političkog nasilja koje je tijekom osamdesetih pogodilo Maltu i čini se da su bili u pravu kada su na to upozoravali.

Galizia, koja je tvrdila da nema političke veze, imala je više tema o kojima je pisala - od banaka za pranje novca, do malteške industrije online igara povezane s mafijom. Tijekom protekle dvije godine, njezina su se izvješća uglavnom usredotočila na otkriće “Panama papira”, dokumenata iz četvrte najveće offshore pravne tvrtke u svijetu Mossack Fonseca.

Opozicijski političari tvrde da je na Malti došlo do pada vladavine prava od kako je Muscat 2013. osnažio i vratio laburističku stranku na vlast. Tijekom prošlih godina na Malti je bilo nekoliko eksplozija automobila bombi, a počinitelji nisu identificirani. Pretpostavljalo se da su ti napadi povezani s kriminalnim grupama i rijetko je tko pomišljao da bi mogli biti politički motivirani. Do sada... E.Soudil

ZABRINUTOST EUROPARLAMENTA I OSUDA EUROPSKE KOMISIJE

Ranije ove godine, dok je Malta predsjedavala Europskom unijom, tekstovi ove novinarke izazvali su veliku zabrinutost u Europskom parlamentu čiji su zastupnici otvoreno pozivali na ostavku premijera Malte Josepha Muscata nakon velikog skandala u koji je bila upletena njegova supruga, fiktivna tvrtka iz Paname i kćer predsjednika Azerbajdžana. Muscat je demantirao optužbe i obećavao da će se povući ako netko dokaže navode Daphne Caruana Galizie. Saznavši za ubojstvo novinarke, njemački član Europskog parlamenta Sven Giegold, vodeća osoba u istrazi EU-a vezanoj uz “Panama papire”, rekao je da je još rano govoriti što je izazvalo eksploziju, ali da ne može postojati apsolutno nikakva tolerancija prema nasilju usmjerenom na novinare i slobodu izražavanja u EU. Oglasila se i Europska komisija. "Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia jučer izgubila život u očito ciljanom napadu”, izjavio je glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas. Dodao je kako Komisija očekuje da taj slučaj dobije pravosudni epilog.

Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana