Mozaik
RADIONICA KULINARSKE UMJETNOSTI U PITOMAČI

Učenici kuhari učili izrađivati umjetnine od voća i povrća
Objavljeno 18. listopada, 2017.

U organizaciji Srednje škole “Stjepan Sulimanac” Pitomača, a na inicijativu školskog profesora kuharstva Darka Baričevića, u pitomačkoj srednjoj školi održana je radionica curvinga ili kulinarske umjetnosti s voćem i povrćem. Radionicu je održao jedan od najboljih majstora kulinarske umjetnosti u Hrvatskoj i predsjednik udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar, koji je mladim Pitomačanima pokazao kakve se umjetničke majstorije mogu napraviti od voća i povrća te ih prema viđenom zainteresirao za ovu vrstu gastronomije.

- Cilj je ove radionice bila edukacija učenika smjera kuhar te usavršavanje profesora škole ponukana sviješću promjene načina posluživanja, serviranja i ukrašavanja jela u modernoj gastronomiji. To je zapravo odličan dodatak našem redovnom nastavnom programu i mislimo da što im prije damo temeljna znanja o nekoj materiji, da će ih prije primijeniti u svom životu i lakše se prilagoditi za buduće tržište rada s tendencijom njihove kompetentnosti i da ih što više zaokružimo kao gotovog djelatnika koji će se pojaviti na tržištu, ali i biti prihvatljiviji za poslodavca. Moram zahvaliti Udruzi kuhara grada Orahovice i njihovu predsjedniku Draženu Šafaru što je došao pokazati ove temeljne stvari kulinarske umjetnosti kako učenicima tako i nama profesorima i siguran sam da će ova suradnja i dalje trajati na obostrano zadovoljstvo. U ovoj radionici sudjelovali su učenici drugog i trećeg razreda, ponajviše maturanti, i iznimno sam zadovoljan zanimanjem naših učenika za ovu granu gastronomije i možda će se netko od njih upravo opredijeliti za ovo jer nažalost neke materije nisu u našem nastavnom programu kao što je ova, pa to moramo rješavati samoinicijativno, no najvažnije je da su djeca sretna i da im se pruži sve što je moguće – rekao je prof. Baričević. Voditelj radionice Dražen Šafar također je zadovoljan zanimanjem učenika pitomačke škole za kulinarsku umjetnost.

- U današnjoj radionici radili smo tzv. A ili prvi stupanj kulinarske umjetnosti, odnosno učenici su mogli vidjeti osnove rada. Tako su naučili kako se drži nož u ovom poslu, kako se koje voće ili povrće može obraditi, što je sve moguće izvesti i kakve se sve dekoracije mogu napraviti, a koje kasnije budu izložene na dekorativne stolove ili stolove hladnih eksponata. Posebno sam sretan što su se sami vrlo brzo uključili i mogu reći jako dobro svladali rad i nadam se da će im to ostati u daljnjem bavljenju kulinarstvom, ali važno je da smo im pokazali nešto što će im biti korisno u budućem radu – rekao je Šafar.

- Radionica je bila jako zanimljiva i sretna sam što sam ovakvo što mogla vidjeti uživo i naučiti. Zapravo je nevjerojatno što se sve može od voća i povrća napraviti i kada sam prvi put uzela nož u ruke, mislila sam da nema šanse da išta napravim. No, uz pomoć Dražena uspjela sam napraviti npr. kalu od komorača i mrkve pa i druge stvari i stvarno je bilo super – zaključila je Dea. Profesor Darko Baričević i Dražen Šafar najavili su uskoro i novu suradnju škole i udruge, s naglaskom da se pomogne učenicima da uživaju i još više zavole izabranu struku. V.Grgurić

Učili su kako se drži nož, kako se koje voće ili povrće može obraditi i kakve se sve dekoracije mogu napraviti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike