Mozaik
HARVO JAY, OSJEČKI BEND

Naš “Sok od agonije” zdrav je, ali je odvratnog okusa
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Pobjednicima riječkog i splitskog finala Karlovačko RockOff festivala, proteklog su se vikenda pridružili i dečki iz osječkog benda Harvo Jay koji su prema ocjenama žirija bili najbolji u zagrebačkom Katranu te tako odnijeli pobjedu treće finalne večeri.

Ove godine na ovome festivalu nastupa ukupno 18 bendova, a prema viđenom, čini se kako je žiri imao odličan osjećaj pri odabiru finalista, jer su se svi koji su nastupili do sada pokazali kao izuzetno kvalitetni i uvježbani. Festival se nastavlja 19. listopada posljednjom finalnom večeri, kad ćemo saznati ime zadnjeg superfinalista, a tom prilikom nastupit će Matt Shaft, EoT, Mjuzikl i Dosh Lee. Superfinale Karlovačko RockOff festivala održat će se 3. studenoga 2017. u SSi Katran, gdje će ponovno nastupiti i Osječani Harvo Jay. Tom prigodom popričali smo s bendom koji je ovog proljeća objavio debitantski album “Sok od agonije”.

Predstavite malo svoj bend. Koliko dugo postojite, kakvu glazbu svirate...?

- Harvo Jay je tročlani rock'n'roll bend iz Osijeka. Kao bend postojimo od početka 2016. godine, a kao ideja nešto duže. U bendu sviraju: Hrvoje Dešić – gitara, vokal Marko Pernarčić – bas, vokal te Šimun Padovan – bubnjevi. Glazba koju sviramo može se nazvati rock'n'roll, ali zbog velikih razlika među pjesmama i idejama pokušavali smo uzeti ili smisliti neki naziv koji bi najbolje opisao to što sviramo - neki od naziva su bili: noise pop, dream noise, meth rock, eksperimentalni rock, itd. Pjesme su nam nabijene emocijama i dinamičkim promjenama.

Tko su autori glazbe i teksta?

- Hrvoje zna doći s nekim glazbenim ili tekstualnim idejama koje daljnje zajedno razvijamo u nešto što nam zvuči najzanimljivije u tom trenutku.

Što za vas znači pobjeda na trećoj finalnoj večeri RockOffa?

- Iskreno, o tome nismo razmišljali, budući da nismo uopće niti razmišljali o pobjeđivanju. Nadamo se da nam donosi više slušatelja, prilika za sviranje na što više mjesta, a i bolje uvjete za sviranje i stvaranje glazbe. Već gotovo dvije godine smo u procesu traženja nekog prostora za probe, za što se ispostavilo da je u Osijeku daleko teže nego što bi itko pretpostavio. Tužno. I imigracijski inspirativno.

Ove ste godine izdali prvi album "Sok od agonije" i to samostalno. Kako je nastao album i kako biste ga opisali ciljanoj publici?

- Pjesme s albuma nastale su u prvih nekoliko mjeseci našeg okupljanja te smo ga kao takvog sirovog i gotovo neuvježbanog odlučili i snimiti. Sastoji se od devet pjesama i opisali bismo ga kao mješavinu više žanrova. “Sok od agonije” zdrav je, ali je odvratnog okusa.

Gdje vas se sve može vidjeti uživo do kraja godine?

- Osim u Zagrebu, 3. studenoga, na RockOffu, do kraja godine planiramo svirati u Subotici, Segedinu, Zagrebu i gdje god drugdje nas pozovu. Što se Osijeka tiče maštamo o novootvorenome prostoru Kuta, jer smo u Exitu po nebrojeni put svirali relativno nedavno.

Imate li glazbene uzore, koje?

- Svaki od nas dolazi iz drukčije pozadine pa nam se i tako glazbeni ukusi i uzori razlikuju.

Od aktualnih glazbenika najviše smo pod dojmom Mac Demarca, što zbog glazbe, što zbog njegove prizemljenosti i stavova. Od lokalne scene fetišiziramo pokojni Cog, Praxitense, La Gustu Superior te Dalstroy i naše drage prijatelje iz Syndroma.

Kakvi su planovi za 2018.?

- Prije svega naći svoj prostor tako da se možemo više posvetiti radu i stvaranju novih pjesama. Radujemo se daljnjim putovanjima, jer su dosadašnja iskustva bila iznimno pozitivna i duševno benigna.

Tanja KVORKA
 

u 2018.

ŽELIMO NAĆI SVOJ PROSTOR ZA PROBE

Najčitanije iz rubrike