Sport
MAJSTORI DERBIJA

Osijek je jedini u HNL-u zabio u svim utakmicama sezone
Objavljeno 17. listopada, 2017.
Derbi protiv Dinama samo je potvrdio kako je jedini problem bijelo-plavih motivacija protiv slabijih momčadi

Ipak je sve samo u motivu! Nogometaši Osijeka nisu poraženi ni u četvrtom ovosezonskom derbiju, i to na mjestu gdje su često znali stradavati - u Maksimiru. Zapravo, ako se analizira sve što su bijelo-plavi igrali ove sezone, uvijek ćemo se vratiti na - motiv. Na svim teškim i velikim utakmicama izgledali su dobro, ali na one “obične” najčešće kao da nisu ni došli. Kad je tako, onda to nije priča o kvaliteti, nego samo o pristupu, koji ih je dosad koštao previše izgubljenih bodova, čak toliko da su teško nadoknadivi u derbijima. U susretima s Dinamom, Rijekom i Hajdukom, čak i kad igraš kod kuće, ne možeš uvijek sa sigurnošću računati na pobjedu.

Lani obrnuto

Prošle sezone sve je bilo obratno. Derbiji su bili problem, a u “običnim” su utakmicama bijelo-plavi derali sve redom. Vrlo rijetko bi im se zalomio krivi korak. Zato sad trener Zoran Zekić mora tražiti balans ili način kako da “potjera” momčad na žešći angažman u utakmicama sa suparnicima koji su lošije plasirani od Osijeka. Utakmica s Dinamom bila je obrazac kako se treba i može igrati bez obzira na to tko je s druge strane. Osijek se u Maksimiru nije orijentirao samo na protunapade. Miksao je način i ritam igre, što je odlična vijest. Znao se i prilagoditi pritisku suparnika kada je to bilo potrebno, ali iznad svega u najvećem dijelu susreta distribucija lopte bila je dovoljno brza i precizna. Nije bilo nepotrebnih “davljenja” i ubijanja u driblinzima. Na taj se način može i mora igrati i protiv slabijih suparnika od Dinama. Europa je ipak ostavila veće psihološke nego tjelesne ožiljke. Ostavila je određene probleme s motivacijom u susretima HNL-a koji nisu atraktivni poput derbija, pa stoga Osijek u njima kašljuca.

- Sjest će i to na svoje mjesto. Bit ćemo mi bolji i u tim utakmicama - obećava Zekić, koji je bio vidljivo oraspoložen načinom na koji mu je momčadi igrala u Maksimiru.

Na kraju dana, da je Osijeku uoči susreta netko ponudio remi u Zagrebu, sigurno bi ga prihvatio bez razmišljanja. Danas smo nakon takvog ishoda nekako više nesretni zbog raspleta utakmice. No želi li Osijek prodor u sam vrh hrvatskog nogometa, pozitivni rezultati na Maksimiru i ne trebaju se doživljavati kao čuda ili pothvati kao dosad. Dobro, ne možemo očekivati da trebaju postati uobičajena stvar, jer to bi bilo previše, ali valja početi i razmišljati kao pobjednik, a pobjednici se ne zadovoljavaju malim stvarima. Zapravo, ta je transformacija i najveća prepreka u stvaranju mentaliteta konačnog pobjednika.

Šorša i Barišić

Trenutačni pogled na ljestvicu možda neće odati napredak, ali neke činjenice vezane uz učinak Osječana hoće. Bijelo-plavi su jedina momčad u HNL-u koja je baš u svakoj utakmici zabila pogodak. Jedini su koji su izbjegli poraz u Maksimiru, a zasad su i jedini koje “modri” nisu pobijedili. Uostalom, u 12. kola poraženi su samo jednom, a jedini je pravi problem ta sila remija koje su dosad nakupili. Remizirali su u točno polovini utakmica ove sezone u domaćem prvenstvu. Nije nevažan ni podatak kako osječka momčad posljednja četiri susreta igrala bez svojih standardnih bekova. Mnogima to možda neće izgledati kao ozbiljan problem, ali Osijeku jest, i to u oba smjera. Poznato je kako treneri najmanje vole “čačkati” po posljednjoj liniji, kojoj je uigranost najjači adut. Međutim, kapetan Borna Barišić i Tomislav Šorša, koji su trenutačno izvan stroja zbog ozljeda, imaju još veći vrijednost za Osijekovu igru.

- Njih dvojica nam prilično nedostaju u fazi otvaranja igre. S njima dvojicom tranzicijska nam je igra kvalitetnija i mirnija. U Maksimiru se to još jednom potvrdilo. Bočkaj, recimo, korektno odrađuje tu ulogu, ali ona ipak nije njegova prirodna pozicija. Puno se troši, a znamo da je upotrebljiviji kao ofenzivni krilni igrač - kaže Zekić.

Loša je vijest što se na Šoršu još određeno vrijeme sigurno neće moći računati, a neizvjestan je i datum povratka na teren kapetana Barišića. On je “tu negdje”, ali ga Zekić neće koristiti sve dok ne bude posve zdrav. Tako je moguće kako će bijelo-plavi bez njih dvojice morati odraditi i derbi u nedjelju na Rujevici.

Dalibor KELER
LOPA PROPUŠTA RUJEVICU

Osijek će u derbiju protiv Rijeke biti lišen usluga Dmitra Lope. Ukrajinac je u Zagrebu dobio treću akumuliranu javnu opomenu pa će biti na prisilnom odmoru. D.Kl.

Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike