Novosti
TKO SU UHIĆENI U AKCIJI AGROKOR

Od rodbine hrvatske oligarhije 90-ih do vrhunskih menadžera
Objavljeno 17. listopada, 2017.
Tko su Ljerka Puljić, Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Mislav Galić, Marijan Alagušić i Alojzije Pandžić?

Tko su Ljerka Puljić, Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Mislav Galić, Marijan Alagušić i Alojzije Pandžić?

Ljerka Puljić u javnosti je zasigurno napoznatija jer već godinama slovi za najvažniju Agrokorovu osobu nakon Ivice Todorića. Ona je bila starija izvršna potpredsjednica Agrokora i zna sve o koncernu, pa će istražnim organima biti vrlo zanimljivo čuti što ima reći.

Piruška Canjuga u koncern je stigla devedesetih, dok je još bio živ Franjo Tuđman, kojemu je tada jedan od najbližih suradnika bio Zlatko Canjuga, Piruškin suprug. Canjuga je dogurala do pozicije članice Uprave, odnosno potpredsjednice Agrokora. U koncern je stigla s diplomom agronomije, a iz Uprave formalno je izišla 17. lipnja 2015.

Ivan Crnjac obiteljski je prijatelj Todorića, kum Ante Todorića, sina Ivice Todorića. Ivanov otac Božo, pak, prijatelj je Ivice Todorića. Ivan Crnjac ima 40 godina, po struci je ekonomist, diplomirao je u Zagrebu, nakon čega je školovanje nastavio na IEDC Bled School of Management. Karijeru je započeo u CAIB-u, a Agrokoru se pridružio 2005. Todorići su ga zaposlili kao izvršnog direktora za strategiju, a poslije je napredovao do mjesta potpredsjednika Agrokora. Ivica Todorić Crnjca obilježio je kao izdajicu obitelji, optuživši ga da je u savezu s Antom Ramljakom i drugim ljudima iz CAIB-a, gdje je Crnjac započeo karijeru, zapravo radio na rušenju Agrokora.

Damir Kuštrak također je dugogodišnji menadžer Agrokora i jedini iz menadžerske plejade kojeg je izvanredni upravitelj Ante Ramljak zadržao na poziciji. Ostao je, naime, član Nadzornog odbora Mercatora.

Tomislav Lučić bio je član Uprave od 2013. do 2015. i jedan je od onih o kojem javnost vrlo malo zna.

Mislav Galić bio je izvršni potpredsjednik koncerna za poslovnu grupu Hrana te je bio odgovoran za dvadesetak kompanija - od Leda, Jamnice, PIK-a, Frikoma do Dijamanta, Sarajevskog Kiseljaka, Solane Pag i niza drugih. Prije nego što je došao na mjesto potpredsjednika u koncernu, bio je direktor pa predsjednik Uprave Leda. Direktor je postao 1998., imao je samo 26 godina. Završio je diplomski i postdiplomski studij bankarstva i financija na pariškom Dauphineu, jednoj od najboljih poslovnih škola.

O Alojziju Pandžiću također se vrlo malo zna, osim činjenice da je bio šef Agrokorova računovodstva.

Marijan Alagušić bivši je savjetnik u Agrokoru i član NO Tiska. V.T.