Novosti
PONOVLJENO SUĐENJE

Glavaš i ostali odbacili optužbe za ratni zločin
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici odbacili su u ponedjeljak, na ponovljenom suđenju u Zagrebu, optužbe za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp", zbog kojih im se već jednom sudilo, ali je osuđujuću pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Suđenje je počelo čitanjem optužnice, nakon čega su se Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić izjasnili da nisu krivi za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu. Tužiteljstvo je u uvodnom govoru najavilo da će dokazati krivnju optuženika koje tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu. Glavašev odvjetnik Dražen Matijević ustvrdio je da optužnica ima problema, jer se poziva na Ženevsku konvenciju o zaštiti civilnih osoba, iako su sve žrtve hrvatski državljani pa se na njih treba primjenjivati hrvatski pravni poredak. Problem je također, dodao je, što se optužnica poziva i na drugi dopunski protokol koji se ne odnosi na međunarodne ratne sukobe, rekao je odvjetnik.

Glavašava obrana zatražila je također da se iz spisa izdvoje nezakoniti dokazi, odnosno iskaz krunskog svjedoka Fehira i zapisnik sa ispitivanja Getoš Magdić. Ostale obrane pridružile su se Glavaševoj i najavili da će dokazati nevinost svojih branjenika.

Na ponovljenom postupku, prvostupanjski sud ponovno bi trebao izvesti sve dokaze, a prema potrebi i druge dokaze koje predlože državni odvjetnik i optuženici, a zatim otkloniti nedostatke na koje mu je ukazao Vrhovni sud, vodeći pri tome računa o sadržaju odluke Ustavnog suda.H

Možda ste propustili...

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren