Osijek
DAN HEROJA OBRANE OSIJEKA

Obljetnica 130. brigade i Jesenski sajam zadruga i OPG-a hrvatskih branitelja
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Udruga veterana 130. brigade HV-a i ove godine dostojanstveno i svečano obilježava “Dan heroja obrane Osijeka 130. brigade HV-a”, u povodu 26. obljetnice ustroja sa sloganom “Osijek - grad pobjede”. Zlatko Dernaj, predsjednik Udruge veterana 130. brigade, kaže kako ove godine u programu obilježavanja neće biti samo komemoracija, sveta misa i polaganje vijenaca, što priliči hrvatskoj tradiciji, kulturi i civiliziranosti, nego, kao i prošle godine, idu korak dalje i na suvremen način promiču hrvatske branitelje kao pozitivnu snagu hrvatskog društva - kao poduzetnike.

Program “Osijek – grad pobjede”, održat će se u subotu 21. listopada. Tako će u 9 sati biti služena sveta misa zadušnica u Kapucinskoj crkvi sv. Jakova, u 10 sati će biti svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća za poginule, nestale i umrle branitelje 130. brigade na Trgu slobode na Spomen-obilježju hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. U 10.30 sati otvorenje je II. Jesenskog sajma zadruga i OPG-a hrvatskih branitelja na Trgu Ante Starčevića kada će građani moći obići sajam uz druženje s braniteljima i gostima proslave. U 11 sati je prigadan domjenak za goste i uzvanike.

- Jesenski sajam zadruga i OPG-a hrvatskih branitelja, kao središnji događaj naše obljetnice i već sada sa sigurnošću možemo reći da će biti znatno veći nego lanjski, a koji je bio vrlo uspješan. Taj sajam omogućiti će predstavljanje mnogobrojnih pozitivnih primjera poduzetništva, samozapošljavanja hrvatskih branitelja i njihovih prirodnih proizvoda, koji putem braniteljskih zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva daju značajan doprinos razvoju Domovine. D. Pejić

MULTIMEDIJSKE IZLOŽBE

Dernaj ističe kako promiču herojstvo jedne generacije koja je ne žaleći život svojoj djeci u naslijeđe ostavila Osijek - nepokoreni grad i Grad pobjede. “Udruga nastavlja s izradom odobrenog projekta od Ministarstva hrvatskih branitelja “Memorijalno obilježje prvog razminiranja Hrvatske”. Uoči Dana grada Osijeka otvorit ćemo dvije tematski vezane reprezentativne multimedijske izložbe: “Osijek na udaru brutalne agresije” (sufinancirao Grad Osijek 2016.), i “Osijek - grad pobjede u Domovinskom ratu”, kao projekt Udruge odobren od Ministarstva hrvatskih branitelja. Vjerujemo da će najavljene izložbe biti i dio stalnog postava budućeg Muzeja Domovinskog rata u Osijeku”, kaže Dernaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike