Osijek
NESVAKIDAŠNJA NESREĆA

Pješakinja ozlijeđena na biciklističkoj stazi
Objavljeno 17. listopada, 2017.

Jedna je osoba lakše ozlijeđena u nesvakidašnjoj nesreći koja se dogodila u petak oko 19.20 sati na biciklističkoj stazi u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ispred kućnog broja 96a.

Kako doznajemo iz policije, 24-godišnji biciklist kretao se zajedničkim dijelom biciklističke staze/nogostupa uz rub kolnika kada je biciklom naletio na 69-godišnju pješakinju koja je izišla iz obližnjeg objekta. Prema dostupnim podacima, ženu je čekao automobil na cesti, a ona je, ne očekujući da će baš u tom trenutku netko naići biciklom, krenula ravno na cestu. Nakon policijskog očevida bit će poznato više informacija o ovoj nesreći. Srećom, pješakinja nije teže ozlijeđena, a biciklist je odmah nakon događaja pozvao Hitnu pomoć.

Ova nesreća ponovno povlači pitanje biciklističkih staza u Osijeku, a naročito ove u Strossmayerovoj ulici. Naime, ondje je na nogostupu samo povučena žuta crta koja odvaja pješake i bicikliste. No, niti se biciklisti mogu na toj stazi obići, niti dvije osobe mogu hodati nogostupom jedna pokraj druge, a da ne smetaju biciklistima. Uz to, na toj istoj biciklističkoj stazi na svakih nekoliko desetaka metara po sredini se nalaze rasvjetni stupovi, tzv. bandere, a onda su tu i kante za smeće koje stanari nemaju kamo staviti na dan odvoza smeća jer je odmah iza nogostupa / biciklističke staze i tramvajska pruga, a iza pruge više nego prometna cesta.

Ništa manji problem nije ni dio Strossmayerove ulice od Rokove crkve do centra, jer ondje biciklističke staze još uvijek i nema, a po sredini ceste osvanuo je parkirališni prostor. Sada biciklisti, ako ne žele skrenuti prema promenadi i obilaziti taj dio, ili moraju gurati bicikl nogostupom ili se mogu upustiti u avanturu vožnje po cesti. Međutim, tada na uskom prostoru na kojem se nalaze tramvajska pruga i kolnički trak nerijetko smetaju svim ostalim vozilima koja ih ne mogu obići jer za to jednostavno nema mjesta.

U dijelu iste ulice, u blizini tzv. Žutog naselja u osječkoj Retfali, biciklistička staza na nogostupu nije ni ucrtana, a na tom dijelu je između tramvajske pruge i nogostupa uvijek parkiran velik broj automobila. S obzirom na to da je prostor uzak, parkirana vozila toliko “ulaze” u nogostup da je i jednom pješaku nezgodno hodati, a kamoli roditeljima s dječjim kolicima. Ondje bi biciklisti trebali izići na cestu gdje automobili jure ili pregurati taj dio, no onda se opet javlja pitanje kako se s nekim od pješaka obići na tom dijelu nogostupa, zbog parkiranih automobila.

U nekoliko navrata iz gradske uprave su najavljivali kako će se razdvojiti prometovanje biciklima s južne i sjeverne strane kolnika, pa će biti jednosmjeran promet za bicikliste, no to se još nije dogodilo...

Sandra LACIĆ
NAJVAŽNIJA JE PREVENCIJA

Početkom listopada, na poziv župana osječko-baranjskog Ivana Anušića, održan je sastanak s predstavnicima Policijske uprave osječko-baranjske. O dosadašnjem radu PU, ali i planovima za budućnost govorili su načelnik Ladislav Bece, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa Berislav Horvatić, načelnik Sektora kriminalističke policije Josip Adrić i načelnica Sektora za granicu Dubravka Vilhelm. Načelnik Bece tada je istaknuo kako će u budućnosti osnažiti prevenciju i aktivnosti usmjerene prema edukaciji djelatnika policije, kao i prema građanima. “Represija koja se posljednjih godina provodila prema biciklistima zasigurno će se smanjiti, a promotivnim i edukativnim aktivnostima nastojat ćemo potaknuti svijest biciklista o tome da su oni kao sudionici u prometu znatno ranjiviji od vozača automobila te ih upoznati s ponašanjima koja će ih učiniti sigurnijim sudionicima u prometu”, kazao je na sastanku kod župana načelnik PU Ladislav Bece.

PROMETNA NEKULTURA

Iako se Grad Osijek ponosi titulom “grada biciklista”, velik je problem nekulture kako pojedinih biciklista tako i vlasnika motornih vozila, ali i pješaka. Pješaci često šetaju biciklističkim stazama zamjerajući biciklistima što “baš tu moraju voziti”. Isto tako dok šetaju pse, pješaci hodaju nogostupom, ali njihovi ljubimci su na biciklističkoj stazi. Vlasnici vozila parkiraju ih na biciklističkim stazama jer “šta ima veze, neka biciklisti obiđu nogostupom”, a pojedini biciklisti ne staju na znak “stop” ili voze bicikle preko obilježenih pješačkih prijelaza, gdje nema obilježene biciklističke staze.

Možda ste propustili...

VIJENAC IVANA MEŠTROVIĆA

Uređen parking kod DV-a Stribor

STANARI JÄGEROVE O PARKIRANJU U VRTIĆU

Tko ima skupi auto, ima i za parkiranje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas