Regija
UDRUGA UDOMITELJA “JAVOR”

Tropšekovi ruše sve predrasude o udomiteljstvu
Objavljeno 17. listopada, 2017.

ŽUPANJA

Ovih je dana osnovana Udruga udomitelja djece, odraslih, starih i nemoćnih Vukovarsko-srijemske županije “Javor”. Ima 52 člana i cilj joj je udruživanjem i razmjenom iskustava udomljenim korisnicima pružiti što kvalitetniju skrb, senzibilizirati lokalnu zajednicu i ostvariti još bolju suradnju s partnerima. Ali i pružanje pravne i stručne pomoći udomiteljima. Predsjednik Udruge je Marko Tropšek, dopredsjednici Ivan Gvozdić i Zdravko Nikolić. U Upravnom odboru su Ana Tropšek, Janja Ivanštinović i Nada Oletić, a tajnica je Vera Gvozdić.

Marko Tropšek, koji je rođen i odrastao u Njemačkoj, a u Hrvatsku ga je dovela ljubav prema Vinkovčanki s kojom je uplovio u bračne vode (supruga Ana), već se tri godine uspješno bave udomiteljstvom. U obiteljskoj kući u Nuštru skrbe o četiri psihički bolesna muškarca. Ana je zaposlena u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Nuštar kao medicinska sestra, a Marko u Centru za rehabilitaciju “Mala Terezija” u Vinkovcima.

- Imali smo dovoljno prostora u kući, suprug tada nije radio i odlučili smo se za udomiteljstvo. Sva četiri naša udomljena korisnika (40, 41, 51, 54 godina) imaju dijagnozu shizofrenija plus alkoholizam. Iako to ljudima na prvu baš ne sjeda najbolje, dečki su stvarno divni, jer kad je bolest pod kontrolom i lijekovima, oni odlično funkcioniraju. Aktivni su, rado pomažu susjedima, dobro su se uklopili u okolinu, prihvaćeni su i stvarno smo prezadovoljni - kaže Ana.

Napominje da je u početku bilo teško dok se nisu priviknuli, ali sada su našli zajednički interes, odlično se slažu i lijepo im je. Priznaje da su njihovi prijatelji i poznanici u početku bili skeptični, ali kako je vrijeme odmicalo, predrasude su se razbijale i sada im dolazi sve više ljudi zainteresiranih za udomiteljstvo, traže savjete i informacije.

- Upravo smo i osnovali Udrugu zato da ljudima svojim primjerom približimo što znači biti udomitelj i osvijestimo našu lokalnu zajednicu. Činjenica jest da u Hrvatskoj nema mnogo udomitelja, posebice ovdje u Slavoniji. Udruga će se snažno zauzimati i za korekciju zakona. Tražimo da se udomiteljstvo specijalizira, da osobama koje se bave tim poslom ide radni staž. Suprug i ja, srećom, zaposleni smo, ali mnoge žene kod nas u udruzi su udomiteljice i po deset godina, vrijedno rade i daju sebe, ali na kraju od toga nemaju ništa, ni dana radnog staža. To nam je jedan od primarnih ciljeva i vjerujem da bi to zakonsko rješenje bilo dodatan poticaj ljudima da se u većem broju odlučuju za udomiteljstvo. I da jednog dana, kada se prestanu baviti tim poslom, jer postoji zakonsko ograničenje, imaju nekakvu sigurnost - zaključuje Ana Tropšek.

Za udomiteljsku skrb o četiri odrasla psihički bolesna korisnika i sve njihove potrebe, režijske i druge troškove, uključujući udomiteljsku naknadu, ova obitelj mjesečno prima 10.640 kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
I udomitelji se selE u inozemstvo

Na području mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Županja 37 je udomiteljskih obitelji, 14 su za djecu i u njih je smješteno 26 djece. U 23 udomiteljske obitelji za odrasle smještena je 41 osoba. “U 2016. godini Centar je imao 47 udomiteljskih obitelji (21 za djecu, u koju je bilo smješteno 36 djece, i 26 za odrasle, u kojoj su bile smještene 43 osobe). Dakle, imamo deset udomiteljskih obitelji manje, što je dijelom posljedica odlaska udomitelja na rad izvan RH”, napominje ravnatelj Centra Saša Užarević. Inače, na smještaju u udomiteljskim obiteljima na području cijele RH Centar za socijalnu skrb Županja ima 79 korisnika, od toga 31 dijete i 48 odraslih.

Udruga traži promjenu zakona - da udomiteljima ide radni staž

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca