Regija
DARĐANSKI DVORAC OSTAJE OPĆINI

Dvorac je bio na meti mađarskih prevaranata
Objavljeno 17. listopada, 2017.

DARDA

Dvorac Esterhazy, za sada, neće dobiti novog vlasnika niti će ga skupina mađarskih državljana, koja se nazivala predstavnicima britanskog investicijskog fonda, u idućih pet godina prenamijeniti u starački dom za imućnije osobe iz zapade Europe.

Ništa od uplate

- Prošli su rokovi, od uplate 1,8 milijuna kuna za dvorac nema ni traga, a neki od tih s kojima smo pregovarali nedavno su uhićeni u Osijeku, dok je jedan u bijegu, što dokazuje da je najvjerojatnije riječ o međunarodnim prevarantima - kaže Anto Vukoje, načelnik općine Darda, koja je prije nekoliko mjeseci, nakon razgovora s “predstavnicima investitora”, raspisala natječaj za prodaju. Na natječaj je, očekivano, pristigla samo jedna ponuda, a sve je ukazivalo da je riječ o dobrom poslu za općinu. To više što je dvorcu nužna temeljita restauracija i obnova, a općina ju ne može financirati. Općinski su čelnici još tada bili oprezni i tvrdili kako je riječ o poslu koji nije realiziran, dodajući kako će sve biti riješeno kada novac bude uplaćen. Ubrzo se pokazalo da oprez nije na odmet jer na račun nije sjela ni jamčevima, iako je na e-mail pristigla potvrda o njezinoj uplati. Dakako, lažna.

- Uoči isteka roka za uplatu 1,8 milijuna kuna pokušali smo ih kontaktirati, ali neuspješno - tvrdi Vukoje. 5. listopada ove godine, Državno odvjetništvo RH objavilo je kako je PU osječko-baranjska podnijela kaznenu prijavu protiv četiri mađarska državljana i jedne pravne osobe sa sjedištem u Osijeku zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela pranja novca.

- Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 1. lipnja do 3. listopada 2017., u Osijeku, u cilju prikrivanja nezakonitog podrijetla novca, osnovali trgovačko društvo ko bi na račun tog društva uplaćivali novac pribavljen kaznenim djelom računalne prijevare. Kada je na račun društva uplaćen iznos od 595.164,19 kuna, koji potječe od kaznenog djela računalne prijevare na štetu trgovačkog društva iz Velike Britanije, uspjeli su podići 85.604,37 kuna, dok im je ostatak novca banka odbila isplatiti zbog sumnje da se radi o novcu pribavljenom kaznenim djelom.

Prvoosumnjičenik se ne nalazi na teritoriju RH, dok su ostali osumnjičeni uhićeni i ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku te im je sudac istrage Županijskog suda odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela - stoji u DORH-ovom priopćenju.

42 milijuna kuna

Vukoje ističe kako britanska fundacija zainteresirana za dvorac vjerojatno postoji, ali su izabrali loše pregovarače. Tako je posao oko prodaje, obnove i prenamjene dvorca, bar za sada, privremeno zaustavljen.

- Dvorac je i dalje u našem vlasništvu. Koliko smo ponosni na njega, toliki nam je teret. Samo u djelomičnu obnovu krovišta potrebno je uložiti nekoliko stotina tisuća kuna. Do zime moramo zakrpati najveće rupe na krovu i čekati kupce - kaže Vukoje, demantiravši kako su iskopine pokraj dvorca vezane uz kupoprodajni ugovor. Riječ je o arheološkim iskopinama.

U kakvom je dvorac stanju, dovoljno govori tvrdnja kako bi restauracija stajala 42 milijuna kuna. Dvorac je općini Darda 2009. godine darovalo Belje. Za njegovu kupnju bilo je i nekoliko ozbiljnih potencijalnih kupaca, ali je sve završavalo na željama. Površine je 1700 četvornih metara, a nalazi se na 23.807 četvornih metara velikoj parceli. Podignut je u drugoj polovici 18. stoljeća kao središte imanja baruna Kazimira Eszterhazyja.

Ivica GETTO
Nije prvi pokušaj prijevare

Prevaranti iz Mađarske već duže “šeću” po Baranji. U studenom prošle godine pisali smo o popisu pravnih osoba koje nisu podmirile dospjele dugove poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja... koji je objavilo Ministarstvo financija - Porezna uprava. Na njemu su bile 23 baranjske pravne osobe čiji je dug veći od 300.000 kuna. Pet njih imalo je sjedište u Kopačevu, a ukupan im je dug iznosio više od tri milijuna kuna. U skupini ostalih obveznika na popisu se našla jedna osoba iz Kopačeva, i to s dugom od 6,7 milijuna kuna. Svi su se složili kako je to previše za selo koje ima 500-tinjak stanovnika. Kako su rekli Kopačani, riječ je o tvrtkama koje su osnovali stranci, najviše Mađari, ljudi koje stanovnici nikada u životu nisu vidjeli. Za osobu koja je državi dugovala 6,7 milijuna kuna rekli su kako je riječ o čovjeku koji nema ni vlastitu kuću, pa je očito žrtva prijevare. Načelnik općine Bilje, Željko Cickaj istaknuo je tada kako mu je nepojmljivo da je uopće do toga došlo. Budući da je ranije radio na poslovima vezanima uz inozemne državljane, dobro zna kako su se kod nas mogle otvarati tvrtke i bez znanja vlasnika objekta koji je naveden kao sjedište tvrtke.

Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike