Kultura
SKUPNA IZLOŽBA “ILUSTRACIJA” OD 17. DO 30. LISTOPADA

Mataković, Jerabek i Marijanović u MLU
Objavljeno 17. listopada, 2017.

U suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku, Muzej likovnih umjetnosti predstavlja skupnu izložbu trojice autora/ilustratora: Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka. Otvorenje je u utorak, 17. listopada, u 19 sati, a izložba će se moći pogledati do 30. listopada.

“Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na ALU u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo 'i' u zagradi odnosi se prije svega na Matakovića kojega obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića kojega najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvojbe može se reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u MLU.

Kako je ove akademske godine na UAOS-u krenuo Diplomski sveučilišni studij Ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Na novom su studiju Marijanović i Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne ilustracije i vizualnih komunikacija. U spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi, veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni... Od mlađih autora koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto” - piše Stanislav Marijanović u katalogu izložbe.

Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvijetljene novim prozorima-prizorima. Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih! N.Vek.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike