Novosti
REFORME U EUROPSKOJ UNIJI

Europa regija može postati alternativa odcjepljenjima
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Građani u pravilu ne prihvaćaju najbolje prijenos sve vlasti u Bruxelles

Europa je podijeljena kada je riječ o težnjama pojedinih regija prema autonomiji. Jedni smatraju da to ugrožava Europsku uniju, a postoje i oni koji su uvjereni da je rješenje problema “Europa regija”.

Osim na Kataloniju pogledi su sada usmjereni i na ostale secesionističke pokrete - od Škotske do Flandrije i Bavarske i svi se pitaju hoće li nasilje španjolske države u vrijeme katalonskog referenduma ojačati te pokrete. Iako populisti, čija je retorika usmjerena protiv Europske unije, poput Nigela Faragea i Geerta Wildersa, podržavaju odcjepljenje Katalonije, Katalonci nisu protiv EU. Naprotiv, katalonski planovi neovisnosti ovise o daljnjem članstvu u Europskoj uniji. Kako analizira briselski portal EurActiv, Katalonija će teško opstati bez zajedničkog EU tržišta, a posebice bez španjolskog tržišta, čiji je sada neodvojiv dio.

Građani EU u pravilu ne prihvaćaju najbolje prijenos sve vlasti u Bruxelles jer izvorna ideja EU podrazumijeva da taj prijenos ide u dva smjera - gore, u Bruxelles, i dolje, do regija.

Dati im veću ulogu

- To osigurava načelo supsidijarnosti - da se odluke donose na europskoj, nacionalnoj ili regionalnoj razini koja je najbliža građanima. Takav pristup usvojen je 1985. i 1992. godine postao je dio Ugovora iz Maastrichta. Odbor regija EU osnovan je 1994. S obzirom na to da 70 posto zakonodavstva EU treba biti primijenjeno na regionalnoj razini, to znači da se regionalnim vladama daje veća uloga u odlučivanju u EU, piše EurActiv.

Međutim, uloga Odbora nije u skladu s očekivanjima i potrebama građana, to tijelo ima samo savjetodavnu ulogu i vrlo malo ovlasti u usvajanju europskih zakona. U izvještaju o Europskoj uniji list Economist je Odbor regija nazvao apsurdnom institucijom, dodavši kako “teško da bi itko, čak i u Bruxellesu, primijetio kada bi sutra nestao”.

Francuski predsjednik Emanuel Macron predložio je niz “dijaloga građana” o reformi EU diljem njezinih članica u sljedećoj godini. Ideju je podržao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a sve bi moglo rezultirati izmjenama Ugovora o EU. Neki smatraju da se promjene mogu odnositi na davanje veće autonomije europskim regijama. “Posljednjih godina mnogo glasača okrenulo se strankama koje predstavljaju narod, koje žele da regije dobiju veću moć i veću autonomiju, posebno u velikim članicama EU”, rekao je član Odbora regija Michael O’Conchuir te dodao da bi se Odbor trebao transformirati iz savjetodavnog tijela u pravu instituciju predviđenu ugovorima EU.

Ideja nije nova

Ta ideja nije nova. Tvorac koncepta “Europe regija” švicarski je filozof i regionalist Denis de Rougemont, koji ga je prije više desetljeća vidio kao način da se ublaži centralizirana snaga članica EU. Čelnici Unije u posljednje vrijeme upozoravaju da regionalizacija treba biti dio reforme EU. Tako predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk kaže kako bi Europa regija “bila slobodnija i poštenija”. “Širenje političkog odlučivanja može pomoći demokraciji. Jake regije upućuju na jaku zemlju. Sve loše u europskoj povijesti obično je posljedica nastojanja da se sve centralizira i homogenizira - komunizam, fašizam, nacionalizam...” rekao je Tusk.

Međutim, europske zemlje imaju različita iskustva s regionalizmom. EU ima savezne zemlje, poput Njemačke i Austrije, gdje države-pokrajine imaju veliku moć. No postoje i izuzetno centralizirane zemlje, poput Francuske ili Švedske, gdje regionalne vlade gotovo ne postoje. Postoje i centralizirane zemlje, poput Velike Britanije i Španjolske, gdje neke regije imaju ovlasti vladati, a neke ne.

Budući da Macron potječe iz centralizirane zemlje bez jačih pokreta samostalnosti, osim na Korizici, teško je da će ideja regionalizacije u Francuskoj biti u središtu pozornosti. Prije će to postati važna i velika tema u Njemačkoj, čiji političari često kažu da bi struktura njihove savezne vlade bila dobra za zemlje poput Španjolske.

Eduard SOUDIL
Međuregionalna suradnja već je sada na visokoj razini

Regije EU sada imaju veću moć upravo zbog činjenice što su u Uniji. Regionalni razvojni fondovi iz Bruxellesa idu izravno regionalnim vlastima, koje samostalno odlučuju kako će je potrošiti. Međutim, taj je proces na meti kritika zbog sumnji na korupciju i nedovoljnu transparentnost u nekim slučajevima.

Ne treba zaboraviti ni dobru međuregionalnu suradnju, jer su regije susjednih EU zemalja povezane programima Unije - 1990. EU je stvorila Interreg program kako bi promicao tu suradnju. Danas Interreg ima proračun od deset milijardi eura i nadgleda 60 prekograničnih regionalnih partnerstva. “Uspješni smo jer nam je cilj pronaći zajedničko rješenje za prekogranične probleme kao što su ceste, rijeke, kvaliteta vode i zaštita prirode”, kaže direktor programa Erwin Siweris. Ta partnerstva, podsjetimo, izravno ugovaraju regionalne vlasti i na taj se način regije izravno osnažuju i potiču da donose važne odluke.

Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama