Ekonomija
ENERGETSKI I KOMUNALNI SEKTOR

Dronovi - tržište od 9,46 milijardi dolara
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Letjelice rade sve - od čišćenja vodova do orezivanja stabala, i velika su pomoć u energetskim i komunalnim tvrtkama

Bespilotna letjelica s bacačem plamena koja se koristi za uklanjanje smeća s električnih vodova - jedan je to od slikovitijih primjera inovativne primjene bespilotnih letjelica koji se spominje u izvješću PwC-ova globalnog tima za rješenja temelejna na bespilotnim letjelicama pod nazivom “Clarity from above: Leveraging drone technologies to secure utilities systems”.

U novom izvješću koje prikazuje kako kreativna upotreba bespilotnih letjelica unosi promjene u način na koji tvrtke grade i održavaju svoje mreže te upravljaju njima, PWC ističe kako je globalno tržište rješenja zasnovanih na bespilotnim letjelicama za energetski i komunalni sektorima, vrijedno čak 9,46 milijardi američkih dolara godišnje.

Među navedenim primjerima primjene dronova navode se i geoprostorna mjerenja tijekom planiranja ulaganja, nadgledanje procesa gradnje i upravljanje imovinom te proaktivno rješavanje problema poput prerasle vegetacije.

Očekuje se da će se globalne mreže za prijenos električne energije 2020. godine povećati na 6,8 milijuna kilometara vodova, što je povećanje za 15 posto u odnosu prema 2016., jer se proizvodnja energije mijenja povećanjem obnovljivih izvora energije, a potražnja raste na tržištima u nastajanju, poput Kine i Indije. Regulatorna tijela sve su zabrinutija zbog pouzdanosti, nudeći poticaje za smanjenje iskakanja mreže i propisuju kazne zbog prekida opskrbe. Sektor svake godine gubi 169 milijardi američkih dolara zbog kvarova energetske mreže i prisilnih obustava rada.

- Energetski i komunalni sektor suočava se s brojnim novim izazovima na pragu digitalne revolucije - ističe Michał Mazur, partner PwC-a za rješenja bazirana na bespilotnim letjelicama: “Pritisak prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore, uz snižavanje cijena, prisiljava tvrtke da potraže nove načine održavanja profitabilnosti. U vrijeme kada tvrtke preoblikuju svoje poslovne modele, bespilotne letjelice pomažu povećati pouzdanost proizvodnje, prijenosa i distribucije energije.”

Najnovije izvješće u PwC-ovoj seriji publikacija “Clarity from above” sadržava priče o tome kako se kreativni menadžeri komunalnih usluga diljem svijeta okreću bespilotnim letjelicama radi rješavanja nekih od najozbiljnijih problema u sektoru, povećavajući na taj način pouzdanost i sigurnost radnika. Primjerice, u većini je zemalja praćenje rasta vegetacije i orezivanje stabala u blizini vodova za električnu energiju najveći trošak održavanja koji snose energetske tvrtke. Bespilotne letjelice čine proces orezivanja učinkovitijim te pružaju podatke koji pomažu predvidjeti i izbjeći oštećenja zbog pada stabala, ističe se u PWC-ovu izvješću.

Dijana PAVLOVIĆ
BEZ RIZIKA ZA LJUDSKI ŽIVOT

- Primjena tehnologije bespilotnih letjelica za prikupljanje različitih podataka o elektranama, trafostanicama ili električnim vodovima postaje pokretač promjena u cijelom energetskom i komunalnom sektoru - rekao je Massimo Pellegrino, partner PwC-a koji je sudjelovao u izvješću: “Ne samo što bespilotne letjelice mogu prikupljati standardizirane i opipljive podatke učinkovitije od ljudi na terenu nego i to mogu učiniti bez rizika za ljudski život, za razliku od letjelica s pilotom.” I za vodovodne tvrtke bespilotne letjelice mogu biti korisnije od satelita u procesu praćenja kvalitete vode. Vrijednost cjelokupnog globalnog tržišta za primjenu tehnologije bespilotnih letjelica procijenjena je na više od 127 milijardi američkih dolara.

Energetski i komunalni sektor suočava se s brojnim novim izazovima na pragu digitalne revolucije

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike