Svijet
IZLOŽBA KREĆE NA PUT

Užasi Auschwitza u jedinstvenoj putujućoj izložbi
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Izložba "Ne tako davno. Ne tako daleko", bit će otvorena u Madridu, nakon što se pripremala dugih sedam godina

Izložba s više od 600 originalnih predmeta iz muzejske kolekcije Auschwitza krenut će u prosincu na jedinstvenu putujuću turneju Europom i Sjedinjenim Državama, najavili su organizatori, Državni muzej Auschwitz-Birkenau i španjolska tvrtka Musealia.

Izložba pod nazivom "Ne tako davno. Ne tako daleko", bit će otvorena prije kraja godine u Madridu, nakon što se pripremala sedam godina. Isto toliko provest će na putu. Ostali gradovi domaćini zasad nisu poznati javnosti, a kako je rekao glasnogovornik Muzeja u Auschwitzu Pawel Sawicki, prvi grad u kojem će izložba biti postavljena nakon Madrida mogao bi biti poznat u listopadu ili studenome.

- Prvi grad bit će Madrid. Ostali će biti kasnije najavljeni, a prvi od njih već u listopadu ili studenome. Popis još nije spreman budući da Musealia i dalje čeka na mjesta zainteresirana za izložbu - rekao je Sawicki. Plan je da putujuća izložba posjeti po sedam europskih i američkih gradova. Izloženo će biti više od 600 originalnih predmeta, od kojih većina pripada memorijalnoj kolekciji u Auschwitzu. Ostatak će biti posuđen iz Yad Vashema, iz Muzeja Holokausta u Washingtonu, te nekih drugih centara sjećanja na Holokaust i iz privatnih zbirki.

Najzanimljiviji izlošci bit će teretni vagon, poput onih koji su služili za transporte vojnika, ratnih zarobljenika i židova u geta i u logore u okupiranoj Poljskoj. Izložena će biti i originalna baraka iz Auschwitz III-Monowitza. Uz to, bit će predstavljena pisma i svjedočanstva, plinske maske, konzerve s ciklonom B... Neki od predmeta oslikat će i svijet počinitelja, SS-ovaca pod čijom je kontrolom bio najveći nacistički logor. Izložbom će se obuhvatiti najvažniji elementi u povijesti Auschwitza i skupina žrtava u njemu: židova, Poljaka, Sinta i Roma te sovjetskih ratnih zarobljenika.H

Poljska od 1947. radi na očuvanju autentičnog mjesta i ostataka u Auschwitzu. Posljednjih godina sve snažnije, nakon što je 2009. kao financijski temelj konzervatorskih radova osnovana Zaklada Auschwitz-Birkenau. Svake godine brojni posjetitelji iz svih zemalja svijeta dolaze u Oswiecim kako bi vidjeli autentičo mjesto i izložbe. Prošle je godine prvi put broj posjetitelja memorijalnog centra premašio dva milijuna.

Najčitanije iz rubrike