Zdravlje
ZDRAVLJE NA TANJURU

Osjećajte se bolje uz super hranu!
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Krajnje je vrijeme da u prehranu uvrstite namirnice izuzetnih svojstava po preporuci dijetologa

Ako želite poboljšati svoje zdravlje, skinuti koji kilogram viška i općenito se osjećati bolje u svojoj koži, krajnje je vrijeme da u svoju prehranu uvrstite namirnice izuzetnih svojstava koje preporučuje poznati američki dijetolog dr. Mike Roussell.

MORSKE ALGE

Nori alge, koje se najčešće konzumiraju u formi sušija, pune su joda, minerala prijeko potrebnog za dobro funkcioniranje tiroidne žlijezde. Ovaj mineral u tragovima nije jedina korist koju dobivate konzumirajući morske alge. Nori sadrže obilje vitamina K i željeza, mikronutriente nužne za osnovne stanične funkcije. Nori alge možete izmrviti i posuti po juhama i salati, po pašti ili riži. Prije uporabe list norija treba malo izložiti djelovanju vatre (iznad plinskog plamenika), ali samo toliko da lagano promijeni boju iz crne u zelenkastu i postane hrskav.

KISELI KUPUS

Kupus je sam po sebi super hrana s niskom razinom ugljikohidrata i visokom razinom vlakana, te supstancama koje imaju antikancerogena svojstva i čiste organizam od prevelikih količina estrogena. Kada prođe fazu fermentacije, još se i dodatno obogaćuje steroidima. Opskrbljuje probioticima probavni sustav, smanjujući upalne procese i poboljšavajući probavu. Pomaže čak i u procesu mršavljenja. Što dulje traje fermentacija kupusa, to on sadrži više antioksidanasa.

SJEME KONOPLJE

Ova konoplja nema narkotičko djelovanje poput marihuane. Njeno sjeme sadrži moćne tvari, u dvije žlice čak 400 milligrama protuupalne gamma-linolenske kiseline i dva grama omega 3 masnih kiselina, te svih devet esencijalnih.

SHIRATAKI TJESTENINA

Ima mnogo manje kalorija i škroba, a zasitnija je od obične tjestenine. Nema neki poseban okus, a proizvodi se u raznim oblicima, tako da se može koristiti u svim jelima u kojima se zahtijeva tjestenina.

CIKLA

Nakon što se pokazalo da cikla poboljšava sportske rezultate, sportaši i polaznici fitnesa poludjeli su za njenim sokom. Cikla sadrži nitrate koji omogućuju bolju opskrbu mišićnog tkiva krvlju i kisikom. Može se jesti sirova, pečena ili iscijeđena, kao sok, a kada je kuhana gubi dio svojstava.

ŠPAROGE

U njima se mogu naći vitamin K, bitan za zgrušavanje krvi i vitamini B, potrebni za energiju i metabolizam. Sadrže zanemarivo malo kalorija, a nedavne studije objavljene u časopisu Journal of Food Science, pokazale su da šparoge ubrzavaju proces razgradnje alkohola u organizmu.

A ŠTO JE S MESOM?

Moderni nutricionizam često prenaglašava ulogu voća i povrća u ishrani na račun mesa. No, nisu sve vrste mesa štetne za organizam. Pažljivo odabrane namirnice i u umjerenim količinama čine čuda za zdravlje. Nedavno objavljena desetogodišnja studija potvrdila je da osobe koje jedu oko 280 g crvenog mesa imaju veće šanse da obole od raka debelog crijeva, nego osobe koje ga ne jedu. Srećom, postoje određene namirnice koje su dobra alternativa. Domaća purica izvrstan je izvor proteina i sadrži malo masti. Obrok nemasne, pečene puretine od 140 g sadrži otprilike oko 7 g masnoće. Puretina je zapravo rijetka vrsta mesa za koju se može reći da je apsolutno zdrava, pa se preporučuje i bolesnicima. Lako se i brzo probavlja te je prikladna i za starije osobe.

Nije tajna da je bijelo meso mnogo zdravije od crvenoga. Stoga je piletina, ako je niste pržili u dubokom ulju, odlična alternativa crvenom mesu. Sadrži malo masti i prilično je ukusna. Piletina je odličan izvor proteina i jeftinija je od teletine. Samo pripazite, kod piletine uvijek postoji rizik od infekcije bakterijom E. coli. Stoga pileće meso dobro očistite, pripremite i skuhajte.

Svinjetina je nekad smatrana iznimno lošim mesom, dok joj se danas daje naziv - drugo bijelo meso. Iako nema kalorijsku vrijednost piletine ili ribe, svinjetina se preporuča, u umjerenim dozama, kao zdrava vrsta mesa. Ipak, treba imati na umu da ne sadrže svi dijelovi svinjetine jednaku količinu masti. Istraživanja su pokazala da oko 85 g svinjskog buta, sadrži 2.98 g masti, a jednako toliko ima ista količina pilećih prsa (3.03 g masnoće).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike