Zdravlje
NISKOKALORIČAN, ALI BOGAT

Čudesan đumbir
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Đumbir je jedan od najčešće korištenih začina koji se uzgaja diljem svijeta već više od 5000 godina. Vrlo je specifične arome koja potječe od mješavine fenolnih sastavnica zingerona, shogaola i gingerola. Može se koristiti u svježem stanju (korijen đumbira) ili prerađenom u obliku praha.

Đumbir je niskokalorična, ali nutritivno vrlo bogata namirnica. U svom sastavu sadrži vitamine B skupine, vitamin C, ali i minerale poput magnezija, mangana, kalija i bakra. Ljudi ga diljem svijeta koriste na različite načine i za prevenciju i ublažavanje mnogih bolesti poput prehlade i gripe, reumatoidnog artritisa, kardiovaskularnih bolesti, astme i bronhitisa, a uočen je i pozitivan učinak kod trudnica koje pate od jutarnjih mučnina. Redovna konzumacija đumbira potiče biosintezu antioksidativnih enzima koji omogućuju zaštitu organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala te sprječava procese sinteze prostaglandina koji su odgovorni za nastanak upale. Također ima i antialergijski i analgetski učinak.

Đumbir nam može biti koristan i kod programa mršavljenja ili problema s konstipacijom jer doprinosi boljoj regulaciji probave, ublažava napuhnutost i želučane probleme. Zbog svih blagodati đumbira, ali i činjenice da je pred nama razdoblje hladnijih dana kada je organizam potrebno okrijepiti i osigurati nutritivno bogate namirnice preporučujemo recept za čaj od đumbira, limuna i meda koji vrlo jednostavno možete pripremiti u toplini svoga doma. (Udruga Balans, Osijek)