Mozaik
TUŽNA OBLJETNICA, 16. LISTOPADA

Prije deset godina poginuo je Toše
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Danas, 16. listopada 2017., obilježit će se deset dugih godina da nas je zauvijek napustio čovjek anđeoskog lica i glasa, Toše Proeski. Upravo toga dana svatko će se na svoj način prisjetiti pjevača koji je ostavio neizbrisivi trag među svima nama, kako svojim pjesmama tako i humanim djelima po kojima je bio poznat.

Obilježavanje tužne desete obljetnice počelo je u subotu, 14. listopada u Novoj Gradišci, gdje su ispred Tošina spomenika kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon toga je sa stadiona NK Sloga u 17 sati krenuo ultramaraton od Nove Gradiške do Kruševa. Ovogodišnjim maratonom, kao i prethodnima, maratonci odaju počast prerano preminulom Toši Proeskom. Uoči puta maratonci su posjetili diskografsku kuću Hit Records, koja stoji iza Tošinih albuma objavljenih u Hrvatskoj. Maratonce je ugostio skladatelj i tekstopisac te autor nekih od najljepših pjesama Toše Proeskog, među kojima i neponovljive “Igre bez granica”, Miroslav Rus.

- Ponosam sam na to što ste danas ovdje jer održavate sjećanja na Tošu Proeskog, jer Toše nije bio samo pjevač, dobar čovjek, humanist nego je bio i sportaš. Ovo što radite velika je stvar, i ja vam se divim. Čuvajmo svi zajedno ove trenutke, jer to nije samo poruka sjećanja na Tošu Proeskog, to je poruka međuljudskih odnosa i razumijevanja, kojima je Toše uvijek težio - poručio je tom prigodom Miroslav Rus.

Maratonci su zahvalili na izdvojenom vremenu i prilici da posjete Hit Records.

- U ime Međunarodne fondacije “Toše Proeski” i u ime obitelji Toše Proeskog, diskografskoj kući Hit Records poklanjamo posebnu plaketu u povodu desetog, jubilarnog ultramaratona - rekao je Naum Kapričevski u ime maratonaca.

Prigodu da pozdravi svoje sunarodnjake maratonce i poželi im sretan put do Kruševa nije propustio ni David Temelkov, u društvu još dva iznimna predvodnika nove glazbene scene Marka Kutlića i Jure Brkljače.

Jučer je u zagrebačkoj kapelici na Rokovu perivoju održana misa, na kojoj su se svi prisjetili lika i djela omiljenog pjevača. Tošine riječi “Ve sakam site” (Sve vas volim) i danas, nakon deset godina, pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić, koji je svojim djelima uvijek nesebično pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije. “Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, rekao je jednom Toše. T.K.

DIRLJIVA TONIJEVA PORUKA

Na svom Facebook profilu prijateljstva s omiljenim makedonskim glazbenikom prisjetio se i Toni Cetinski. "Dragi moj Toše, vječno je pitanje zašto je tog jutra u zoru Gospodin odlučio uzeti tebe? Evo deset je godina otkad te nema i fališ još više. Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i nitko ju nikada ispuniti neće. Znaš zašto? Jer ti si bio i ostao pravi prijatelj. Zato prijatelju ne prihvaćam ipak da te nema jer mi je valjda tako lakše. Kad bi sad bili zajedno znam da bi snimili zajedničku video čestitku mojoj majci na njen rođendan i znam da bi uživali i u ostalim lijepim i važnim danima, tebi i meni dragim ljudima. Puno bi toga uradili kad bi bili zajedno. Znaj da si uvijek kraj mene prijatelju i da si zaslužan za svako moje dobro djelo dragi moj Toše. Za gluposti i pogreške sam zadužen isključivo ja, znaš mene. Koliko god si uvijek iz mene izvlačio ono najbolje i koliko god to i dalje činiš ja sam ponekad sposoban sve to zeznuti svojim naivnim vjerovanjem ljudima jer valjda sve ljude mjerim po tebi i po onome što to naše prijateljstvo predstavlja (...) Ti si jedan i jedini pravi prijatelj i tako će ostati. Znam da si tu negdje i hvala ti na svemu što činiš. Voli te brat", poručio je Toni, čiju objavu u cijelosti možete pročitati na njegovu Facebook profilu.

plaketa

MARATONCI SU JE POKLONILI HIT RECORDSU

Najčitanije iz rubrike